• Римски военен кастел "Димум" - Белене
  • GPS Координати: 43.65187800, 25.12844200
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.3 / 3 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Римски военен кастел "Димум" - Белене

Белене
ясно небе 43°C
5 дневна прогноза
днес 26° / 43° 03 авг 22° / 38° 04 авг 22° / 39° 05 авг 22° / 43° 06 авг 21° / 30°
преглеждания за последните 30 дни 15
преглеждания за целия период 2489
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 23.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Римски военен кастел "Димум" - Белене" за още по-богато съдържание.
Останките от римски военен кастел "Димум" се намират в северния край на град Белене (северно от училище "Васил Левски"). През I век Димум е бил много важен стратегичски пункт на Римската провинция Мизия. Още по времето на първия римски император Октавиан Август крепостта се е явявала най-североизтчната точка и граница на Римската провинция Мизия и тракийското царство. В началото на II до края на III век тук е бил лагер стационирана конна военна част на Римската войска, която вероятно е изградила и самата крепост.

Обектът е проучван от археолозите неколкократно. При разкопки през 1989г е изследвана част от укрепителната система на кастела, от който е разкрит запазен участък от около 60 метра. През 1990г е открита южната кула на западната крепостна порта - порта претория. Открити са и зидове на две сгради - едната от късната античност, другата от по-ранното обитаване, както и подово ниво от средновековно жилище.

При проведените археологически проучвания на кастела са открити множество предмети и артефакти, датиращи от най-различни периоди - ранната и късната античност, ранното и късното средновековие, османския период. Сред находките са бронзова статуетка на богинята Деметра (Изида), бронзови накити и апликации, стъклени гривни, предмети от домашния бит, медни монети и др. Част от тях се съхраняват в читалище "Христо Ботев 97" в града.

През 1968г Кастел Димум в Белене е обявен за паметник на културатас национално значение.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още