• Местност "Паметниците" - Свищов
  • GPS Координати: 43.61495283, 25.39033478
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Местност "Паметниците" - Свищов

Свищов
облачно -1°C
5 дневна прогноза
днес -4° / 1° 25 яну -4° / 1° 26 яну -3° / 3° 27 яну -2° / 4° 28 яну -1° / 7°
преглеждания за последните 30 дни 5
преглеждания за целия период 5644
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 10.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Местност "Паметниците" - Свищов" за още по-богато съдържание.
Идеята за увековечаване на освободителната мисия на Русия по време на войната от 1877-1878 година и загиналите тук 812 души, се поражда спонтанно и естествено сред офицерите и войниците още по време на военните действия. Изграждането на паметниците започва веднага през 1878 година, със средства в размер от 165 хиляди рубли, отпуснати от руския император. Много скоро, тук са издигнати седем обелиска, изработени в мраморна работилница в град Одеса. Шест от тях са с височина 2,40 метра, а седмият, който се явява централен, е с височина от 4,50 метра. Оформянето им не се различава съществено от традиционните за времето гробни паметници. Украсата се състои най-често в издълбани в камъка цветя, пълзящи храсти, птици и кръстове.

През 1881 година - по идея на Комитета за подпомагане на жертвите от войната и под председателството на Стоян Заимов, на няколкостотин метра източно от Братската могила, е издигнат паметник, посветен на руския император Александър II Освободител. Върху монумента, висок 11м и широк 5,5м, е изобразен гербът на Русия и е поставен следният надпис: "Въ Царствоване руссiкого императора Александър Втори 15 юния 1877г".

По повод на 100-годишнината от преминаването на руските войски и Освобождението на Свищов от османска власт, Общинският съвет в града взема решение за построяване на нов паметник. Изграждането му се извършва в периода 1978-1979 година, по проект на арх. Емил Дулев, арх. Димитър Кръстев и скултора Димитър Бановски. Новоизграденият монумент е висок 24 метра и широк 7.5 метра. Представлява оформени като арка две вдигнати ръце, върху вътрешната страна на които е изобразена скулптурна композиция на руски войни в цял ръст и пълно бойно снаряжение.

От 1969 година местността в долината на р. Текир дере е обявена за исторически резерват, а заради изградения от възпоменателни знаци ансамбъл, населението започва да я нарича "Паметниците". Днес, единственият ням свидетел на първия бой на руските освободители е малка воденица, построена на устието на рекичката Текир дере. В реставрираната воденичка е уредена музейна експозиция, посветена на великото събитие - дебаркирането на руските освободителни войски на българския бряг и освобождаването на Свищов от османските поробители. А местността "Паметниците" – старателно и добре поддържана, въпреки отдалечеността си от малкото крайдунавско градче, е любимо място на свищовлии за разходка и отдих.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо