Рейтинг:
3.7 / 9 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Еврейска синагога - Видин

Видин
слаб дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 23° 28 сеп 13° / 24° 29 сеп 16° / 22° 30 сеп 14° / 20° 01 окт 14° / 20°
преглеждания за последните 30 дни 105
преглеждания за целия период 3676
Дата на публикуване 20.02.2015г.
Сградата е построена в 1894г за еврейски молитвен дом. Авторът на архитектурния проект засега е неизвестен. Ситуирана е свободно в триъгълен парцел (с отсечен остър ъгъл). Строена е с дарения от евреите-търговци, голяма част от населението на кв. ”Калето”.

Планът на сградата е напълно симетричен, с правилна форма от типа трикорабна едноабсидна базилика, с притвор, галерии и четири кули. Вътрешните размери на молитвената зала са 21х10м. Интериорът прави впечатление с колоритното си въздействие и употреба на древноеврейски и класически архитектурни форми. Притворът е покрит с кръстати сводове, на стената има две мраморни плочи и два релефа с бронзови надписи на еврейски език. Трите кораба са разделени от стройна аркада върху колони, които са чугунени, лети, бронзирани. Те имат база и кубични капители от малоазийски тип, а тялото им е канелирано. Орнаментите на капителите – спирали, палмети, плетеници и акантови листа – са били оцветени. Арките са сегментни. Подът е настлан с мозайка и дъски. Олтарът е поставен върху подиум в абсидата Той повтаря вероятно архитектурата на древноеврейски храм – централна част, две кули, арки и колони, а над олтара – символ на слънцето.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 2

Анелия преди 5 години

През 2012г. посетих гр. Видин.За съжаление не можах да разгледам синагогата-беше полуразрушена и обрасла в трева.Разгледах обаче крепостта баба Вида и джамията.

Dinka преди 1 година

Невероятна архитектура, на за съжаление оставена да се руши.

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Ив на 24 септември 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още