• Лесопарк Хисарлъка - Кюстендил
  • GPS Координати: 42.27487200, 22.69137900
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.7 / 10 оценки
Виж още събития
Места за хапване наблизо

Лесопарк Хисарлъка - Кюстендил

Кюстендил
ясно небе 24°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 28° 23 сеп 14° / 27° 24 сеп 14° / 27° 25 сеп 15° / 28° 26 сеп 18° / 30°
683м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 126
преглеждания за целия период 8096
Дата на публикуване 25.09.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Лесопарк Хисарлъка - Кюстендил" за още по-богато съдържание.
Хисарлъка е хълм, издигащ се южно от града, разклонение на планината Осогово. В основата му бликат топли минерални извори. В края на IVв с изграждането на укрепителната система на Хисарлъка, хълмът е напълно обезлесен. В края на XIXв и началото на XXв под ръководството на лесовъда Йордан Митрев е създадена иглолистна гора. След 9 септември 1944г залесяването продължава, проведени са благоустройствени мероприятия и Хисарлъка е превърнат в красив парк за туризъм, отдих и спорт.

Лесопарк "Хисарлъка" заема площ от 1300 дка. В него преобладава черният бор, срещат се бял бор, ела, смърч, явор, цер, липа и др. Създадени са много алеи, кътове за отдих с пейки и беседки, места за пикници, детски и спортни площадки, чешми. Изградени са различни хотели и ресторанти - "Орлово гнездо", "Чешмето", "Вилата на генерала", "Бохемия" и други. Там се намират и детски санаториум, зоокът, "Пътека на здравето", "Алея на любовта", параклис "Свети четиридесет мъченици", картинг-писта. Xисарлъка е свързан с народни предания и празници, а днес — с традиционния празник "Кюстендилска пролет".

Лесопаркът е свързан с Кюстендил посредством 3 асфалтирани пътя и много алеи. От високите части се открива панорама към Кюстендил, Кюстендилската котловина и оградните й планини. Лесопаркът е посещаван туристически обект и изходен пункт за маршрути в планината Осогово. На най-високата равнинна част на лесопарка се намира късноантичната и средновековна крепост "Хисарлъка".
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Mj преди 4 години

Mnogo krasivo mjasto, no zasto toaletnata e zakljuchena? PRI tolkova mnogo turisti

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Ив на 23 ноември 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още