• Античен и средновековен град Пауталия-Велбъжд - Кюстендил
  • GPS Координати: 42.28132738, 22.69307077
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Античен и средновековен град Пауталия-Велбъжд - Кюстендил

Кюстендил
ясно небе 27°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 27° 26 сеп 13° / 21° 27 сеп 12° / 24° 28 сеп 15° / 24° 29 сеп 16° / 25°
521м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 57
преглеждания за целия период 3308
Дата на публикуване 23.11.2016г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Античен и средновековен град Пауталия-Велбъжд - Кюстендил" за още по-богато съдържание.
Системните археологически разкопки, чието начало датира от 1906г, разкриват историческото и културно богатство на Кюстендил с хилядолетната си поселищна история.

В писмените извори град Кюстендил е засвидетелстван за пръв път през 13 г под името Пауталия/ Улпиа Пауталия и се е намирала в центъра на днешния град. Градът бил здраво защитен с крепостните си стени. Специфичните условия на Пауталия, породени от лековитите извори и благоприятния климат поставили на голяма висота почитането на здравеносният бог Асклепий. В негова чест бил изграден здравеносен център (Асклепион), който по мащабност се нарежда веднага след Епидавърския, най-големият в рамките на Римската империя.

Вероятно част от него са Римските терми, изградени през II-III в. От познатите до момента римски терми на територията на България, пауталийските са втори по големина след термите на Одесос.

На най-високата равнинна част на хълма "Хисарлъка", издигащ се на 0.71км. югоизточно от Кюстендил се е намирала крепост, изградена в края на ІV-началото на V в. Поправяна през VІв, тя преживява Първата и Втората българска държава и е съборена от османските завоеватели през XVв.

В късната античност IV-VIв. Пауталия разполага и с втора крепост, разположена на Хисарлъка. Изключителните градоустройствени условия и икономически предпоставки издигат Пауталия сред най-цветущите селища от онова време. За последен път името на града е споменато през 553, след което се говори вече за Велбъжд.

Центърът, под който се намира античният град Пауталия, е обявен за Национален архитектурен и археологически резерват "Пауталия – Велбъжд". Проучените паметници и намерените находки позволяват да бъдат анализирани различни периоди от развитието на града, обхващащи твърде широк хронологичен диапазон – от каменно-медната до късносредновековната епоха. Сред най-големите по площ обекти, изследвани в границите на резервата и най-значими, с оглед на разкритите паметници, се открояват "Хисарлъка", "Килийно училище", "Партиен дом", "Младежки дом", "Източна порта", "Художествена галерия", "Читалище", "Дервиш баня" и др. Разкритите архитектурни комплекси с висока културно-историческа стойност, датиращи предимно от римската и ранновизантийската епохи - Градски терми, Югоизточна кула, Източна порта и др. са консервирани и експонирани.
Прочети още
Сподели този обект:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо