Рейтинг:
3.7 / 3 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Римски терми - Кюстендил

Кюстендил
ясно небе 23°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 25° 10 юли 14° / 27° 11 юли 15° / 27° 12 юли 14° / 26° 13 юли 12° / 24°
521м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 44
преглеждания за целия период 2469
Дата на публикуване 25.09.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Римски терми - Кюстендил" за още по-богато съдържание.
Пауталийските терми са един от най-забележителните паметници от римската епоха в българските земи. Те са втори по големина след тези в Одесос (дн. Варна).

Сградата, изградена през II век е част от голям комплекс - асклепион. Проучени са шест помещения на площ от 1000кв. м, снабдени с отоплителна система хипокауст. Неговата конструкция представлява аркадо-сводова система от коридори и е единствената известна досега в България. Състои се от успоредни редици от арки, съединени помежду си с полуцилиндрични сводове, изградени от тухли и е една от най-усъвършенстваните и солидни носещи конструкции.

Подът и стените на залите са били облицовани с мраморни плочи. Разкритите помещения са снабдени с отоплителна инсталация, разположена под подовата настилка на приземния етаж, а за отопление на стените са използвани малки глинени тръбички. Освен за хигиенни нужди и за лечение, термите са използвани и като място за срещи, разговори, спортни занимания и др.

Термите са паметник на културата от национално значение.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Иван преди 4 години

Работно време
на Римските терми Кюстендил

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Ив на 23 ноември 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още