Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Народна астрономическа обсерватория и планетариум - Габрово

Стара Планина
слаб дъжд 24°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 25° 21 юни 16° / 25° 22 юни 16° / 25° 23 юни 17° / 29° 24 юни 18° / 23°
514м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 78
преглеждания за целия период 2197
Дата на публикуване 09.07.2015г.
Народна астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Град известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания.

Преди години архитекти и строители проектирали и построили звездна зала, която дълго време останала неизползвана. Мечтата на цяла плеяда радетели била тя да се оборудва с необходимата техника и да се разкрие обсерватория с модерен телескоп. Тя става реалност, когато предприемчивите инженери и техници от тогавашния машиностроителен комбинат "Точно машиностроене" по инициатива на главния директор Иван Стоянов, извършват обзавеждането със средства на комбината.В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 21 май 1984г, първите посетители, влязоха в звездната зала на планетариума, благодарение усилията и професионализма на първия директор – госпожа Пенка Дочева.

Единствена по рода си в централна България, астрономическата обсерватория и планетариум се посещава от много ученици, студенти, туристически групи.Представените програми и лекции в специфичната обстановка на звездната зала оставят незабравими спомени у посетителите. Астрономическата обсерватория отговаря на интереса на гражданите за наблюдение на небесни обекти и явления.
Организираните кръжоци, наблюдателни школи дават възможност на учениците да извършват изследователска работа в най-ранна възраст, да участват в състезания, олимпиади, конференции.Във фоайето на обсерваторията и планетариума са експонирани фотографски снимки, карти, материали на астрономическа и космическа тематика.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Телефон:

066 808 234; 066 804 061

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел Балкан - нощувка със закуска
1 бр. 1 нощувка 2 32лв/ден
Nastani.bg Хотелски комплекс Люляци - нощувка със закуска
3 бр. 1 нощувка 2 30лв/ден
Nastani.bg Парлапанова къща
1 нощувка 2 225лв/ден
Nastani.bg Парлапанова къща
Парлапанова къща
1 нощувка 2 225лв/ден
Топ цена: 450.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо