10 от най-живописните екопътеки в България

Ако се чудите къде да прекарате почивните дни, ето някои от най-хубавите места за разходка.

Източник:
Публикувано на:
19 Май 2017
Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
59905 бр.
Освен невероятни природни гледки, тези живописни туристически маршрути със сигурност ще ви донесат така жадуваната отмора сред природата.


Снимка: bulgariatravel.org

1. Екопътека Хвойна – Ставруполи

Най-дългата екопътека у нас свързва село Хвойна с гръцкия град Ставруполи. Само българската част на пътеката е дълга над 100км. Екомаршрута предлага много забележителности, резервати, интересни и популярни местности, защитени зони с редки животински и растителни видове.

2. Екопътека Райско пръскало

Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров и се намира в резерват "Джандема". Маршрутът започва на 4 км. От Калофер, целият е маркиран и често има табели и указания, за да не губите ориентация. Преходът отнема около 3 – 4 часа.

3. Екопътека Крушунски водопади

Намира се в района на Западния Предбалкан. По екопътеката може да разгледате Крушунските водопади и езерцата, които образуват. Районът е богат на пещери.

4. Екопътека Седемте рилски езера

Седемте рилски езера се славят като най-красивото място на Балканите. Двата най-популярни маршрута към езерата са от Сепарева баня и от Рилския манастир. От манастира преходът е по-труден, но може да се насладите на невероятни гледки. От Сепарева баня може да се радвате на красивата природа от седалков лифт.

5. Екопътека към водопада "Под Камико"


Снимкаhaiduk-tourist.blogspot.bg

Екопътеката към водопада "Под Камико" се намира в Искърското дефиле, а преходът е доста лесен.

6. Екопътека Видимско пръскало

Трасето върви успоредно на река Пръскалска, минава през вековна букова гора и отвежда до скални стени, от които се спуска 80-метровия водопад Видимско пръскало.

7. Южнородопската екопътека


Снимка: Михаила Бакърова/opoznai.bg

Южнородопската екопътека е известна още под името Дяволската пътека. Дълга е около 19км. Разходката ще ви заведе до няколко водопада в района, най-високият от които е 20м. Може би най-интересната забележителност там е Дяволският мост.

8. Хотнишка екопътека

Намира се на 14км от Велико Търново. Дълга е около 1,5км. Започва от Хотнишкия водопад, един от най-живописните в страната. Задължително вземете камерата си, защото гледките трудно могат да бъдат описани с думи.

9. Трънска екопътека

Намира се близо до границата със Сърбия, на 80км от София. Най-дългият маршрут е около 13 км или 8 часа преход. Има изградени дървени мостове, стълби и платформи за наблюдение. Не се бавете, защото маршрутът не се препоръчва след октомври.

10. Екопътека Бялата река

Обхождането ѝ трае около час, защото пътеката е дълга едва 1,8 км. До нея се стига по черен планински път, който започва на 200м от Калоферския мъжки манастир. Трасето пресича разпенените бързеи на планинската река по осем дървени моста.

Коментари

Коментирай 1000 символа