Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки

Резерват "Джендема"

Стара Планина
слаб дъжд 25°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 26° 21 юли 17° / 28° 22 юли 19° / 28° 23 юли 16° / 22° 24 юли 13° / 24°
1431м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 123
преглеждания за целия период 5317
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Резерват "Джендема" е разположен в Стара планина, на юг от връх Ботев (2376м) над град Калофер. Обхваща водосбора на Бяла река, горното течение на река Тунджа и ждрелото на река Тъжа. Той е най-големият по площ резерват в Националния парк "Централен Балкан".

"Джендем" на турски означава пъкъл, ад. Високите недостъпни скали, стръмните дерета, тъмни вековни гори и непредсказуемото сурово време са допринесли за името на местността. Но това, което е ад за хората, се е превърнало в рай за дивите животни. В резервата се срещат едри бозайници като вълк, диви кози, благороден елен, както и емблемата на Национален парк "Централен Балкан" – мечката. В „Джендема” са се съхранили вековни букови гори, повечето недокоснати от човешка ръка. Суровата красота на "Джендема" в по-голямата си част и до днес е недостъпна – стръмните пропасти и гъстата растителност успешно пазят тайните на планината.

Туристическите маршрути, които пресичат резервата, са изключително красиви, с множество панорамни гледки. През "Джендема" минава пътят за изкачване на най-високия връх в Стара планина Ботев (2376). В резервата се намира най-високият водопад в България – Райското пръскало – 124,5м, заобиколен от Райските скали. Вляво от водопада минава стръмна пътека, оборудвана с предпазни парапети – панорамната Тарзанова пътека – летен път към връх Ботев.

Единствената хижа в рамките на резервата е хижа "Рай". Сгушена в подножието на Райските скали, хижата прави мястото приветливо и гостоприемно. До нея няма автомобилен път – достига се само пеша или на кон. Изходна точка за туристическите маршрути е курортът „Паниците”, намиращ се на 7 км северно от град Калофер. До него се достига по асфалтов път. Навлизането с моторни превозни средства в резервата е строго забранено. Движението става само по маркираните пътеки. Всички маршрути през „Джендема” са добре поддържани и няма опасност от изгубване.

За туристите, които искат да се докоснат до красотата на „Джендема” без неудобството на дългите пешеходни преходи, е създадена екопътека "Бяла река". Тя се намира на 8км северозападно от гр. Калофер, близо до Калоферския мъжки манастир. Разположена е в красивия и живописен каньон на Бяла река, до самата граница на резервата. Екопътеката предлага разходка през многобройните водопади и вирове, които е образувала студената планинска вода по пътя си към долината. Добре поддържаните дървени мостчета и съоръжения лъкатушат през окичените със здравец и билки брегове на ждрелото и постепенно разкриват част от красотите на иначе загадъчния и непристъпен "Джендем".

Екопътеката е създадена и се поддържа от дирекцията на парк "Централен Балкан". Съоръжението е интересно както за възрастни, така и за по-малките – многобройните информационни табла по атрактивен начин запознават с част от обитателите на парка – влечуги, земноводни, растения и др.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

031 33 59 88; 02 963 20 00

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg През Юли край Калофер! Нощувка със закуска и вечеря, плюс възможност за обяд
45 бр. 1-4 нощувка 18лв/ден 48 бр. 9 бр.
Валидност на ваучера:
от 1 Юли до 31 Юли 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Вила Лилия
1 нощувка 2 18лв/ден 3 бр.
Nastani.bg Вила Лилия
Вила Лилия
1 нощувка 2 18лв/ден 3 бр.
Топ цена: 36.00лв
Grabo.bg До края на Август в Априлци! Нощувка със закуска, плюс релакс зона
207 бр. 1 нощувка 88:88:88 41лв/ден 85 бр. 15 бр.
Валидност на ваучера:
от 2 Юли до 31 Август 2019г.
Към офертата

Коментари · 1

Gabriela преди 4 месеца

Райско място! Макар и пътят до там да е на места откровено адски, всяка трудност, оток и силен полъх на вятъра си заслужават! Величествените планини, слънчевите лъчи и неземната красота омагьосват сетивата! Ако ви е интересно, заснехме клипче на прехода ни до вр. Ботев през Джендема: https://youtu.be/C0SlhuLgFpI

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Пенка Генадиева на 19 юли 2016
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още