• Водопад "Полска Скакавица" - Кюстендил
  • GPS Координати: 42.41295000, 22.68555000
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.8 / 12 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Florina Houses Горановци (Област Кюстендил) ~6км.
Места за хапване наблизо

Водопад "Полска Скакавица" - Кюстендил

Югозападна България
интензивен дъжд 27°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 28° 26 юни 14° / 24° 27 юни 14° / 24° 28 юни 15° / 25° 29 юни 13° / 27°
582м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 238
преглеждания за целия период 20041
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 01.09.2014г.
Водопад Полска Скакавица се намира в Земенската планина недалеч от град Земен и село Ръждавица. Надморската му височина е около 700м и отстои на около 80км от столицата София и 60км от град Перник.

Малка рекичка, минаваща през кацналото на скален масив село Полска Скакавица, пада от 70м височина и образува маловоден, но приказно красив водопад. В скалата има множество дупки и цялата местност е обрасла с буйна растителност. До самия водопад водят пътечки, като едната стига до средната му част, а другата води до подножието, където може да се мине зад водната струя.

Мястото е достъпно с влак от спирка Скакавица и с кола през село Ръждавица. За да стигнете с кола, от главен път София - Кюстендил се отклонявате при табелата за село Копиловци. Минавате през селата Копиловци, Шишковци и стигате село Ръждавица. В центъра има малък прелез, през който трябва да минете и да продължите по тесен асфалтов път нагоре. След около 10 мин изкачване по завоите на пътя ще видите табела, обозначаваща посоката на водопада.

Пътят до водопада е черен и е подходящ за джипове или само до някъде с лек автомобил. След това се продължава пеша. Общия преход до водопада заедно с престоя на него ще ви отнеме около 4-5часа (вървенето в едната посока пеша е около 1ч и 30мин).
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 5

Наталия преди 5 години

Утре съм там с децата. При нас разходка до този водопад с времето се е превърнала в нещо специално. Това е моето място. Майка с децата си. Уникално е всеки път когато съм там. Държи ми влага до следващия май. Горещо препоръчвам!!!

Nadejda преди 5 години

Уникално повдигащо адреналина място. Заслужава си изкачването му!

Мария преди 6 години

Уникален е ! А и в този район има уникални места за които просто по добре много хора да не разбират. Девствена и непокътната природа... Не мога да ви го опиша.

ИванСтойнов преди 6 години

Любимия ми водопад!Когато го видях останах без дъх.Най-лесния начин да го видите е с влака.Отивате с колите до Земен, намирате гарата. Вземате си билет до Полска Скакавица и се мятате на влака.Пътя до Скавица се вие през живописен каньон.Слизате на спирката и продължавате пеш покрай линията в същата посока.На около 500 м малко преди тунела,вляво ще видите пътека.Тя минава над тунела и за 30 мин сте на водопада.Преди да слезете от влака попитайте кога има обратен влак. Мястото е чудно за пикник

Даян преди 6 години

Пътуване с кола: Имаше красиви гледки край село Ръждавица, на които да се спреш и насладиш, но след това пътят към водопада беше повече от ужасен. Труднопроходим за автомобил, караш с 20км/час по черен път, а ако решиш да изминеш това разстояние пеша... успех- 4 км по чукарите. След това колата оставихме до една механа и продължихме пеша. Отново дълга разходка за почти нищо. Тази дестинация е за хора, които обикалят много и баирите не ги плашат. За обикновените хора - Крушунските водопади.

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Иван Стоименов на 29 май 2021
Докладвай
Видеото е добавено от: Диан Грудев на 14 декември 2017
Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 26 април 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още