Рейтинг:
5.0 / 2 оценки

Водопад "Бучалото" - Радомир

Радомир
снеговалеж 2°C
5 дневна прогноза
днес -1° / 3° 18 дек -3° / -1° 19 дек -16° / -3° 20 дек -7° / -0° 21 дек -11° / -0°
708м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 72
преглеждания за целия период 4990
"Бучалото" е водопад в Западна България, в североизточната разширена централна част на град Радомир. Необичайно за традиционната градска среда, сред приятно подреден природен кът– малък водопад дарява свежест и прохлада през цялата година. Нарекли са го съвсем подходящо - "Бучалото", заради характерния бучащ тътен, който се носи наоколо от водата. Височината му е около 10-12 метра.

Интересното при водопада е, че с течение на времето и под въздействието на външните земни сили се е образувала вид природна забележителност под формата на купол, в средата на който тече р. Изворска (ляв приток на р. Струма). През лятото в големите горещини в основата на "купола" температурата достига около 12°С. Самото образувание е с преобладаващо съдържание на варовик в скалите и постоянно е под заплахата на ерозията, изветрянето и денудацията.

Територията около Бучалото е облагородена и рекунструирана през 2002г с финансиране по Програма ФАР. Изградено е изкуствено езерце, мостчета и места за отдих. Над водопада е оформена детска площадка.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Видеото е добавено от: Лазарови
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Ваня преди 3 години

Жалко че това красиво място в Радомир сега е обречено на разруха

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо