Винарска изба "Магура" е
създадена през 1967 година в село Рабиша. Намира се
в едно от най-загадъчните и красиви кътчета в България, между река Дунав и червените пясъчни скали на град Белоградчик и природния феномен
пещерата "Магурата". Идеята за създаването й е породена от потребностите на вътрешния и международния пазар от висококачествени вина и шампанско.
Галерия "Прилепите", която е част от пещерата Магурата, от десетилетия е превърната в
място за отлежаване на отбрани вина.
По своите почвени и климатични условия районът
около Рабишката могила се доближава до тези на френската област Шампан, затова тук се
произвежда най-доброто в България естествено пенливо вино по класическа технология. Виното се съхранява и бавно съзрява в дълбокото подземие на пещерата. Постоянната температура от 12°С, тъмнината и подходящата влажност на въздуха в недрата на "Прилепната галерия" създават условия за
естествено шампанизиране. Традиционната бутилкова технология и тригодишното отлежаване превръщат гроздовия сок в изтънчено пенливо вино с неповторим вкус.
Освен с естественото си пенливо вино "Магура", винарната е специализирана в
производство на висококачествени, червени и бели вина и ракии. Районът на село Рабиша е събрал в себе си концепцията за тероар, благоприятен за развитието на червени и бели винени сортове. През 2008г винарната започва
създаване на собствени лозови масиви в селата Раяновци и Рабиша от сортовете Пино Гри, Врачански Мискет, Шардоне, Ризлинг и Гъмза. За производството, освен от собствените лозя винарната закупува грозде от контролирани лозови масиви в района на Харманли.
Вината са с модерно звучене, носещи
неповторим регионален характер и са произведени с минимална технологична намеса. Избата е оборудвана с
най-съвременната техника в областта на винопроизводството и е съобразена с всички европейски стандарти. Процесът на стареене и съзряването им протича във висококачествени френски, български и американски
дъбови бъчви, италиански дървени винефикатори, които са от изключително значение за стила на произвеждане на вината. За тяхното качество говорят многобройните награди от престижни международни конкурси.
Коментари