• Трансгранична родопска екопътека Хвойна - Ставруполи
  • GPS Координати: 41.87028786, 24.67923045
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за хапване наблизо

Трансгранична родопска екопътека Хвойна - Ставруполи

село Хвойна
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 23° 10 авг 14° / 24° 11 авг 14° / 26° 12 авг 16° / 26° 13 авг 14° / 25°
710м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 217
преглеждания за целия период 4638
Дата на публикуване 26.05.2017г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Трансгранична родопска екопътека Хвойна - Ставруполи" за още по-богато съдържание.
Най-дългата екопътека във България се намира в Родопите, тя е част от трансграничната Хвойна-Ставруполи, като свързва природните забележителности на България и Гърция. Екомаршрута предлага много забележителности, резервати, интересни и популярни местности, защитени зони с редки животински и растителни видове.

От с.Хвойна маршрута тръгва посока с.Орехово /7км./, като се прекосява защитената местност "Средните ливади", защитена с цел запазването на белоборовите гори. След с.Орехово /1261м./ надморска височина следват трите живописни водопада "Дуплево", "Скакалото" и "Костен камък" със статут на природни забележителности.

По маршрута следва уникалния скален комплекс "Чудните мостове" най-величественият природен феномен в Родопите. Екопътеката продължава по известния древен римски път дълъг над 4км и широк 1,5м. Пътят е добре запазен, минава под самия връх Персенк и е най-високо разположения запазен археологически паметник във България (на места над 2050м. надморска височина). По римският път се стига до местностите "Глухите камъни", "Бялата вода" и "Айдърски камък". В южна посока маршрута се движи през местностите "Мечо гробе", "Портата", преминава през върховете Мечи чал и Снежанка и достига м. Орфееви скали недалеч от Смолян.

В подножието на Орфееви скали може да се насладите на Смолянските езера, природна забележителност включваща терасовидни свлачищни езера. Езерата са били над 20 в предишни времена, но днес в естествения си вид са запазени само 7. По пътя следва резерватът Сосковчето с екопътеката "Каньонът на водопадите". В резерватът може да се насладите на вековна смърчова гора, интересни водопади, увивна растителност. Сосковчето е обитавано от почти всички животински видове познати в Родопите. Надморската височина е от 1400м до 1700м.

По маршрута може да посетите комплекса от пещери Голубовица край с.Кошница. За да вдигнете адреналина си (спускане по въже, скално катерене, преодоляване на препятствия с лодка), трябва да сте добре подготвени и оборудвани. Според проучвания на спелеолози подземните галерии на пещерата са дълги над 2км, което прави Голубовица една от най-дългите водни пещери във България. За любителите на спелеологията следва още една пещера -Ухловица, една от най-старите пещери в района с множество красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали.

След това екомаршрута ни отвежда до защитената местност "Падала", местностите "Гераница" и "Изворите на Арда". Продължавайки на изток стигаме до с.Мочура и връх Циганско градище. Маршрута е уникален с това, че се преминава покрай бивши гранични поделения и наблюдателна вишка, които са оставени като туристическа атракция.

От върхът в източна посока се отправяме към местност "Съдилището" по оформена екопътека с места за отдих. В района са намерени останки от тракийско скално светилище на самата бразда , целия маршрут са движи по самата линия на границата с Гърция.

По протежение на маршрута има поставени табели, изградени са места за отдих, чешми и оборудвани заслони. Целия маршрут се изминава за 5-6 дни, но има възможност за избор и преминаване само на определена част от маршрута.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Оферти за хапване наблизо

Апетитна скара в Бачково! Плато с кебапчета, кюфтета и свински шишчета, плюс пържени картофки
126 бр. 114 бр. 4 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 24 Юли до 23 Август 2020г.
Към офертата
Апетитен сач по избор - в с. Храбрино
25 бр. 13 бр. 1 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 28 Юли до 10 Септември 2020г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Планинска езда за начинаещи и напреднали ездачи край село Хвойна
27 бр. 25 бр. 13 бр. 6 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 15 Юли до 30 Август 2020г.
Към офертата
Забавление в Родопите, край Пловдив! 2 часа разходка с кон за начинаещи или напреднали, с квалифициран инструктор
146 бр. 125 бр. 9 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 8 Юни до 31 Август 2020г.
Към офертата
Забавление в Родопите, край Пловдив! Вход за въжена градина за 4 човека
21 бр. 15 бр. 6 бр. 5 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 11 Юли до 30 Август 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо