Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.3 / 14 оценки
Участва в пътешествия

Демир баба теке – Свещари Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Североизточна България
ясно небе 26°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 28° 19 юли 18° / 30° 20 юли 18° / 32° 21 юли 19° / 33° 22 юли 21° / 35°
222м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 434
преглеждания за целия период 12885
Популярност на обекта в различни класации #58
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Демир баба теке се намира в границите на историко-археологическия резерват "Сборяново". Резерватът обхваща територията в западната част на Лудогорското плато, по поречието на р. Крапинец, между селата Малък Поровец и Свещари в община Исперих. Той представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност.

Текето (гробница) се почита от алевиите (известни и като алиани). Това е етнорелигиозна група сред мюсюлманите, които имат свои обичаи и вярвания. Те не използват установената мюсюлманска обредност, а почитат гробниците (тюрбета) на своите светци. Един от тях е Демир баба (Железният баща).

Няма точни исторически сведения за Демир баба. Според местните хора е живял в XVIв. Много легенди се разказват за неговата сила и чудесата, които е сътворил.

Мястото, на което е построено в началото на ХVІІ век текето Демир баба, е било свещено за населявалите този район различни племена и народи повече от 2000г преди построяването му. Християните също почитат мястото. Според легендите тук е имало древно тракийско селище, българско оброчище и манастир. От многобройните постройки е оцеляло само тюрбето (гробница) на Демир баба. Запазена е и скалата-жертвеник до входа на вътрешния двор на Демир баба теке. В района има още интересни места, сред които и Свещарската гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

Целогодишно

Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 9

ivan преди 4 години

unikalno i velikolepno.napravo nymam dumi

Галя преди 4 години

Уникално място.

Tania преди 4 години

Невероятно място със зареждаща природа!

Зорница преди 3 години

Красиво място, но малко се знае за него и не се рекламира достатъчно.

pavlina преди 3 години

Желателно е преди да се посети това място човек да е запознат с историята му за да осъзнае и разбере неговото значение и предназначение.

Гергана преди 2 години

Ще отида пак. Усещането е невероятно. А хората с големи сърца.

Мартин преди 2 години

Съжалявам, че преминах стотиците стъпала за да стигна до това място... не си заслужаваше, крайно неприятно усещане и твърде неподдържано! Никога не бих отишъл пак, нито бих го препоръчал на когото и да е!

Весела преди 2 години

Моите забележки касаят персонала. Аз лично не мога да приема за нормално да ме посрещне гол до кръста мъж по къси гащи и чехли и вместо отговор на конкретно зададени въпроси да ми отговаря с "ааа, аз не обичам да говоря"! Моите уважения, но работата му е да дава информация и разяснения на посетителите.

тони преди 2 години

Невероятно място!

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още