Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Арменска църква "Сурп Аствадзадзин" (Света Богородица) - Русе

Русе
разсеяна облачност 27°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 29° 28 май 15° / 31° 29 май 16° / 28° 30 май 17° / 27° 31 май 15° / 24°
преглеждания за последните 30 дни 41
преглеждания за целия период 687
Дата на публикуване 09.11.2017г.
Арменската Църква в град Русе носи името "Сурп Аствадзадзин" (Света Богородица). Построена през 1610 година. Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани с Пресвета Богородица Дева Мария. Първоначално храмът е представлявала скромна дървена постройка. По-късно храмът бива поразен от пожар и през 1832 година той изцяло е реконструиран във вид, в който е запазен и до днес. Тъй като Храмът е строен през годините на турското робство, той е наполовина вкопан в земята, съгласно тогавашните закони на Турската империя. Предвидливо са били прокопани три тунела, извеждащи извън пределите на града при евентуално турско нашествие. Портите на два от тях са запазени и до днес. Северната стена на оградата на църквата е от времето на късното средновековие, по камъните има надписи - графити на арменски език.
Храмът е уникален със своите 3 абсиди на централното олтарно възвишение. Светата Трапеза, намираща се в средата носи името на храма, а от двете й страни са изградени още два малки олтара. Левият, Свети Стефан, а десният Свети Григорий Просветител. Съгласно каноните, храмът си има хранилище, в което се намира и баптистериума – купела за кръщение. В хранилището има още един по-малък олтар, наричан от местните арменци – "Малката Богородица". Според миряните той притежава изключителна чудотворна сила.
В двора на Храма е старото арменското гробище, от което и до днес са останали надгробни плочи със старинни надписи. Най-старите надгробни плочи са от варовик и по-малки по размер. В църквата има и музей. Уникална е със своята старинна архитектура.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg City House Hotel & Restaurant - нощувка със закуска
1 нощувка 2 30лв/ден
Nastani.bg B&B Trust Семеен Хотел - нощувка със закуска
1 нощувка 2 63лв/ден
Grabo.bg 900гр апетитно месце! Свински ребърца на барбекю или глазирани на тиган
13 бр.
Валидност на ваучера:
от 20 Май до 3 Юли 2019г.
Към офертата

Коментари · 1

Мирослава преди 2 години

Докато разглеждахме църквата отвън дойде един мъж и ни попита какво искаме. Казахме му, че желаем да разгледаме църквата, тогава той ни я отключи, разведе ни из нея, отговаря на въпросите ни. За разлика от православната църква тук иконите са нарисувани като картини и сложени на стената. Останахме очаровани от любезното отношение, разведоха ни навсякъде. За първи път видях арменска църква и ми беше интересно, както и разказа на човека, които ни разведе.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо