• Природонаучен музей - Пловдив
  • GPS Координати: 42.14911800, 24.74277467
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Природонаучен музей - Пловдив

Пловдив
ясно небе 36°C
5 дневна прогноза
днес 22° / 39° 14 юли 23° / 40° 15 юли 23° / 40° 16 юли 23° / 41° 17 юли 25° / 43°
164м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 67
преглеждания за целия период 13454
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 30.06.2015г.
Регионалният природонаучен музей е най-големият музей в Пловдив.
На 8 май 1960г се открива първата научно и художествено подредена експозиция, посветена на българската флора, фауна и геология. В нея са застъпени разделите "Еволюция на организмите и неживата природа", "Растения", "Безгръбначни животни" и "Гръбначни животни – риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници". Дадено е едно начало за бъдещото развитие на музей. През 1970 - 1971 година се изграждат научните фондове към музея с раздели: Геология, Ботаника, Зоология на безгръбначните животни и зоология на Гръбначните животни. За първи път се изгражда помещение за библиотека към музея, оборудвана с рафтове и шкафове, с цел разделяне литературата по раздели.

През 1974г, в резултат на огромната научноизследователска работа на колектива при музея и издигането на музея на по-високо научно ниво, музейната експозиция се обогати с нови раздели: "Минерали от Родопския масив" и цялостна реконструкция и художествено оформление на експозицията в зала "Геология", "Наши ядливи и отровни гъби", "Защитени природни обекти и растения в Пловдивски край" и ново художествено оформление в зала "Ботаника"; изграждане на централна витрина в зала "Безгръбначни животни" с нови екзотични миди, охлюви, корали, гъби и др.Градският народен съвет в Пловдив решава през 1952г въз основа на създадените колекции и сбирки от минерали, фосили, животни, растения и други природни материали, да се принесат в сградата на бившата община, определена за изграждането на Природонаучен музей.

През 1974 година за първи път в експозицията на Природонаучните музеи в страната се изгради в избените помещения на музея жив кът"Сладководен аквариум". Разположен на 100кв.м площ, тук в 44 красиво оформени аквариума са показани над 32 вида декоративни риби и екзотични растения.

През 1976 година се изгражда централната диорама във фоайето на музея с представители от птици и бозайници. Изграждат се нови витрини в зала "Птици" и зала "Бозайници". През 1979 година се създават нови витрини с новопостъпили материали в зала "Геология" – Полускъпоценни камъни от Родопите.

През 1981 - 1982г, във връзка със световното ловно изложение се извършва преаранжиране на зали "Птици" и зала "Бозайници". Извършена е реставрация на един от най-интересните и редки представители на най-голямата змия в света – анакондата.

През 1985г, след реконструкцията на избени помещения се изграждат нови зали: зала "Риби", с нов тематико-експозиционен план с изграждане на диорами, биогрупи и систематична колекция; зала "Морско дъно" – изложени са уникални екзотични представители като: охлюви, миди, корали, морски звезди; събрани от бреговете на Ангола. Същата година се изгражда нова експозиционна зала "Земноводни и влечуги" с нов тематико-експозиционен план и ново художествено оформление. От 1988 до 1993г се извършва цялостно подобрение на съществуващата експозиция, със засилен екологичен елемент във всички зали, обогатяване с нови материали, витрини, ново художествено оформление на витрините в съществуващите зали.

Регионалният природонаучен музей – Пловдив е втори по големина и богатство музей в страната, с модерна и съвременно оформена експозиция, със засилена природозащитна идея.

Библиотеката в Природонаучен музей Пловдив е създадена на 5 октомври 1952г, когато са заведени първите няколко тома книги.
Постепенно с идването на млади специалисти в музея, които имат научни интереси, дало отражение върху обогатяването на библиотеката и нейното развитие. Библиотеката разполага с почти пълно събрани томове на акад. Иван Буреш, акад. Иван Костов, акад. Стефан Петков и някои други учени, посветили научната дейност върху българската природа. С издаването на т. I и II от "Известия на Природонаучния музей Пловдив" и "Известия на музеите от Южна България" даде възможност да се започне книгообмен със сродни институти и музеи и в чужбина.

От 1967г музеят разполага с отделно помещение за библиотека, което позволи библиотечният фонд да бъде разпределен по отдели – Геология, Ботаника, Зоология, природни списания и други. По своя характер библиотеката при музея е строго специализирана с природонаучен характер. Преобладават книги на руски език, български, немски, английски и други. Днес библиотеката при музея притежава 7740 тома книги.

Терариум
Терариумът е създаден през 2011г. като разширение на аквариума. Тук може да видите живи различни видове влечуги, земноводни и паяци – кайман, нилски крокодил, бирмански питони албиноси, жълти анаконди, хамелеон, зелена игуана, варан, сухоземни и водни видове костенурки и много други.

Планетариум

Дигиталният планетариум, разположен в сградата на Регионалния природонаучен музей в Пловдив, е изграден през 2015 г. от американската компания Evans & Sutherland, световен лидер в областта. Планетариумът разполага с купол с диаметър 8 метра и е оборудван със специален проектор с обектив тип „рибешко око“, позволяващ прожектиране върху целия купол едновременно. Всеки един от филмите в програмата на Планетариума е своеобразно пътуване в Космоса, което позволява на зрителите да се докоснат до явления, които иначе не биха могли да видят. Планетариумът разполага с 50 места.

Зала "Тропик" с живи тропически видове пеперуди, които се отглеждат в купола на музея.

Зала Динозаври - Интерактивната експозиция с аниматроник модели на динозаври включва 9 динозавъра от видовете трицератопс, диметродон, анкилозавър, велосираптор, дилофозавър, тиранозавър рекс, ютараптор, птеродактил и стегозавър. Те се движат и издават звуци.

Зала Палентология
В залата се намират общо 12 витрини, подредени до стените, като две от тях се вдават, долепени гърбом и разделят залата на две по малки помещения с широк коридор между тях. Номерацията на витрините е по часовниковата стрелка, на влизане от ляво на дясно. Експонатите са подредени в съответните витрини по геологични периоди, от най-ранния до най-късния, отново по часовниковата стрелка. Представени са екземпляри, показващи еволюцията на организмите и видовото им разнообразие през отделните епохи.

Акцентът е предимно върху екземпляри от България и показващи геологичната история на страната. Най-интересни и атрактивни експонати са (подредени по витрини): трилобитите, граптолитите (витрина 1), фосилните гигантски папрати (витрина 2), гигантският амонит Криоцерас от две части (витрина 3), множеството вкаменелости от миоценски носорози, жирафи, хипариони и слонове (витрини 5-9), костите от пещерни мечки, зъбите от мамут и космат носорог, както и сечивата от пещерни хора (витрини 11-12).

Цени на билети
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Работно Време:

Понеделник - петък:
8:30 - 17:00 ч.
Събота - неделя:
9:00 - 17:00 ч.
Празници:
9:00 - 17:00 ч.
Последната продажба на билети е в 16:30 ч.

Телефон:
Още за обекта:
Web site:
Виж карта

Коментари · 2

Юлиана преди 1 година

Прекрасен музей с доста голям брой експонати. Интересно място за деца и възрастни. В залите могат да бъдат видяни екземпляри на птици, насекоми, риби, бозайници, влечуги, както препарирани, така и живи. Забавно е в залата при светът на динозаврите- озвучена и с движещи се експонати. Има зала-гора. В музея може да се снима без използване на светкавица. Място за отдих, развлечение и за любознателни хора. Бих препоръчала в планетариума предложените материали да се осъвременят и да бъдат по- атрактивни, за да грабват вниманието.

Ани преди 6 години

Музеят е прекрасно място за малките любопитковци. На горния етаж има планетариум, на долния - аквариум. И двете места са достатъчно удобни, приятни и с подходящ дизайн.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Почивка в сърцето на Пловдив: Нощувка със закуска и възможност за ползване на сауна, парна баня или инфрачервена кабина
40 бр. 1-2 нощувки 44лв/ден 7 бр. 1 бр. 82 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 27 Юни до 31 Август 2024г.
Към офертата
Посети Пловдив! 1, 2 или 3 нощувки със закуски за един или за двама
1 бр. 1-3 нощувки 83лв/ден 21 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 8 Март до 31 Юли 2024г.
Към офертата
Нощувка в центъра на Пловдив
1 нощувка 40лв/ден 12 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Юни до 29 Август 2024г.
Към офертата
My Guest Rooms
Нощувка в центъра на Пловдив
1 нощувка 91 дни 40лв/ден 12 бр. Оферта от Grabo.bg
Топ цена: 39.90лв

Оферти за хапване наблизо

Пица по избор, плюс авторски чийзкейк
Валидност на ваучера:
от 9 Април до 6 Август 2024г.
Към офертата
Тристепенно индийско меню - вегетарианско и веган или с пилешко месо
Валидност на ваучера:
от 29 Май до 15 Август 2024г.
Към офертата
750гр екзотична кухня: Плато с четири индийски ястия
71 бр. 38 бр. 69 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 13 Октомври до 30 Август 2024г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Арт занимание: Работилница за свещ - "Мъфин", "Ледена свещ", "Десерт" или "Чънк", плюс почерпка
Валидност на ваучера:
от 2 Юли до 31 Юли 2024г.
Към офертата
Рожден ден за деца до 15 години - в Пейнтбол зала! 2 часа парти с аниматор и меню
Валидност на ваучера:
от 23 Февруари до 15 Август 2024г.
Към офертата
Рисуване върху копринен шал, плюс бонус - чаша ароматен чай или вино
Валидност на ваучера:
от 10 Февруари до 31 Август 2024г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Добави в любими 6 Искам да посетя 24 Бил съм тук 35
Искам да посетя Бил съм тук Напиши коментар1

Експозиция "Книгоиздаване в България през втората половина на 19 и началото на 20 век" РИМ - Пловдив

гр. Пловдив

Други обекти наблизо