Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Балабановата къща - Пловдив

Пловдив
слаб дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 27° 18 юли 12° / 23° 19 юли 13° / 24° 20 юли 13° / 25° 21 юли 15° / 26°
184м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 93
преглеждания за целия период 1934
Дата на публикуване 28.11.2014г.
Балабановата къща е представителна за развитието на Пловдивската симетрична къща и e един от най-богатите образци, при които пространствената композиция се характеризира с равнозначното участие на две взаимно перпендикулярни оси, тази на приземието и тази на етажа. Характеризира се и с изключително богата разработка на архитектурните детайли, на пластичната и плоскостната декорация. Това решение на къщата надраства функциите на жилище и се доближава по обем и функции до обществена сграда.

Построена е в началото на XIXв и е имала трима собственици. Последният от тях е бил търговецът Лука Балабанов, чието име носи и до днес. Размерите й са внушителни – застроена е на площ от 546кв. м.

Къщата има незавидната съдба да бъде съборена до основи през 30-те години и възстановена през 70-те години на ХХв по фотографии, скици под ръководството на известни пловдивски архитекти.

Днес в къщата на първия етаж е представена постоянна експозиция на съвременно българско изкуство. Вторият етаж, служил за посрещане на гости, обзаведен и сега в градски възрожденски бит, е една от най-популярните камерни сцени в града за културни събития - камерни концерти, театрални постановки, изложби, както и за делови срещи. От тук тръгва Международният фестивал " Дни на музиката в Балабановата къща", който вече в продължение на няколко години оживява пространството на къщата с пролетното си и есенно издание. Двете зали в приземния етаж са предназначени за временни художествени изложби.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Адрес:
Пловдив, ул. "Константин Стоилов" 57
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Летен релакс в сърцето на Пловдив! Нощувка за двама
1 нощувка 88:88:88 2 23лв/ден
Валидност на ваучера:
от 16 Юли до 15 Септември 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Екскурзия до Египет! Нощувка със закуска и вечеря в Кайро, 6 нощувки на база All Inclusive в Хургада и самолетен транспорт
2 бр. 7 нощувки София 105лв/ден 2 бр.
Валидност на ваучера:
от 15 Юни до 26 Октомври 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Екскурзия до Египет! 7 нощувки на база All Inclusive в Хотел Aurora Oriental Resort*****, Шарм Ел Шейх, плюс самолетен транспорт
7 нощувки София 128лв/ден
Валидност на ваучера:
от 15 Юни до 20 Септември 2019г.
Към офертата
Изложения: "Заедно по пътя на Кирил и Методий" - изложба дата на събитието: Пн, 15 Юли 2019 - Нд, 28 Юли 2019 Кога: 15 - 28 юли 2019 г. Къде: Балабанова къща Работно време: понеделник – неделя, 9.00 – 18.00 часа. Ученици от българските училища в Александруполис (Гърция), Истанбул (Турция), Микулчице и Прага (Чехия), Залавар и Будапеща (Унгария) и Рим (Италия ) претворяват с рисунки живота и делото на създателите на славянската писменост - светите братя Кирил и Методий. Творбите на децата с глаголически и кирилски знаци и портрети на двамата братя са показани в изложби по места. Най-добрите от тях, избрани от жури, пристигат в Пловдив, за да бъдат отпечатани на текстилни пана и да станат част от съвместна обща изложба в Пловдив (Балабанова къща) и в Български културни институти по света. Кратък филм обхваща всички етапи на проекта и участието на децата. Избраните творби са включени и в специално подготвен двуезичен печатен азбучен албум с въведение за живота и делото на солунските братя. Изданието се дарява на българските училище в чужбина. Проект на „Креатив рей“.
15 юли Изложения: "Заедно по пътя на Кирил и Методий" - изложба

Коментари · 1

Tania преди 3 години

заслужава си да се види

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още