• Природна забележителност "Вратцата"
  • GPS Координати: 43.19131760, 23.53130400
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 7 оценки
Места за нощувка наблизо

Природна забележителност "Вратцата"

Северозападна България
разкъсана облачност 15°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 15° 05 окт 9° / 18° 06 окт 11° / 20° 07 окт 12° / 20° 08 окт 12° / 21°
437м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 34
преглеждания за целия период 6176
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 09.03.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Природна забележителност "Вратцата"" за още по-богато съдържание.
Проходът "Вратцата" е рай за алпинисти и туристи. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров — над 400м. Дори самата гледка към тях смразява дъха. Прохода се намира точно на 2км от централния площад на Враца. Лесно достъпен е както пеша, така и с автомобил. През прохода минава асфалтиран път, водещ до пещерата Леденика, ски-писта Пършевица и красивото балканско село Згориград.

Районът е едно от любимите места за разходка на врачани и гостите на града. Наблизо има езеро с водни колела и ресторант с гледка към скалите. На Вратцата ежегодно се провеждат републикански алпиниади. Няколко пъти Враца е била домакин и на международни състезания. На скалите са прокарани около 70 алпийски маршрута от всички категории на трудност. Скалният масив предлага на алпинистите огромно разнообразие от скални форми — големи надвеси и тавани, отвесни гладки плочи, цепнатини и комини с различни ширини, ръбове и вътрешни ъгли.

Обявен е за природна забележителност през 1964 година.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Mihaela преди 3 години

Рай за туристи друг път. Първо скалите са наистина внушителни, но за нас обикновенните туристи единствено може да се видят отдолу , тази гледка ,която е на снимките най- вероятно някой алпинист я е снимал . Второ самата " крепост Вратцата" престаелява една съборетина с извинение обикялаш един кръг в гората под скалите и се връщаш пак на пътя , да не говорим , че пътеката е обрасла и се върви буквално през треволяците . И трето табели няма. Хванахме една пътека със свличащи се камъни , която вс

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още