Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Бориковска пещера - Бориково

Родопи
умерен дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 6° / 16° 26 май 8° / 19° 27 май 10° / 21° 28 май 9° / 20° 29 май 9° / 22°
1247м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 73
преглеждания за целия период 2059
Дата на публикуване 12.08.2015г.
Пещерата според начина на образуване е сифонна изворна. Това личи от седиментите и характерните първични форми по свода. Сводът и стените в привходните части блещукат ефектно от множеството отложени люспи "котешко злато" (жълта слюда). Под входа на пещерата в основата на масива е каптираният карстов извор, водоснабдяващ селото. Срещу входа по права линия и приблизително на същата височина в момента се извършват минно-проучвателни работи за златни залежи (по сведения от местните хора). При проучване е установено, че в нея живеел един екземпляр пещерен скакалец, два вида прилепи – остроух нощник и голям нощник и насекоми. Интересното е, че никъде досега в Родопите не са открити следи от пещерна мечка, а тази пещера е като че ли гробницата на всички животни. Жалко, че иманярите жестоко са разрушили костите и на много места са се превърнали в купчина кости и камъни, смесени с глина. Следи от пещерна мечка са били открити в средната част на Стара планина и предпланините.

При първо посещение на пещерата били намерени две парчета от керамика, едното с дръжка. Изследванията датират още от 1968 година. Пещерата е разположена в Смолянския пещерен район, южно от село Бориково на 130м относителна височина от речното легло на реката. Склонът е със западна експозиция, а входа се разкрива в основата на малък скален венец. Пещерата е с дължина 470м, хоризонтална, без разклонения – канален тип. Средната височина е 3м, но на места тя се движи от 5 до 7м. Бориковската пещера е най-старата пещера в района. Легенди разказват, че там имало големи хора – Римляни, но скелетите, които били намерени не били на хора, а на пещерни мечки.

Пещерата се намира на десния склон на река Бориковска, на 1,5км югозападно от село Бориково. Входът й е разположен в букова гора на стръмен склон.Проникването в пещерните галерии от неспециалисти и лица без опит в пещерното дело не е препоръчително без опитен водач.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Семеен хотел Митница и ТКЗС - нощувка със закуска
1 нощувка 2 20лв/ден
Nastani.bg Къща за гости Мераклии - нощувка със закуска
1 нощувка 2 32лв/ден
Grabo.bg До края на Май край Смолянските езера! 2, 3, 4 или 5 нощувки със закуски и 1, 2, 3 или 4 вечери
6 бр. 2-5 нощувки 88:88:88 37лв/ден
Валидност на ваучера:
от 3 Май до 30 Май 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още