Рейтинг:
5.0 / 12 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Пещера "Утроба" - Ненково

село Ненково
облачно 5°C
5 дневна прогноза
днес 0° / 6° 22 яну 1° / 10° 23 яну 4° / 10° 24 яну 6° / 11° 25 яну 5° / 10°
706м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 103
преглеждания за целия период 14962
Дата на публикуване 03.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Пещера "Утроба" - Ненково" за още по-богато съдържание.
Пещера "Утроба" наричана още "Вулвата" се намира на 20км от гр. Кърджали, високо в планината над хижа "Боровица". В скалистата местност Тангардък кая. Мястото е безлюдно, а в близката околност се развиват едни от най-големите комплекси на скални тракийски ниши в Източните Родопи.

След 1500 метра от хижата започва пешеходния преход към пещерата. По пътя срещнахме местен човек, който потвърди, че сме в правилната посока, но предупреди да си налеем вода от чешмата, през която ще минем, защото нагоре до пещерата вода няма, за което многократно го споменавахме с благодарности.

Разстоянието от шосето до пещерата се изминава за 1,30ч спокоен ход. Върви се по добре маркирана пътека, която обикаля билото. Пътеката има няколко доста стръмни участъка, на които са направени беседки, а на няколко места има пейки. На тези места човек може да отдъхне и да се наслади на прекрасна гледка. Хубаво е, че накрая участъка е по-равен.

Пещерата не е голяма. Дълга е 22 метра, като в дъното 5-6м са издълбани допълнително.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 6

katya преди 5 години

Уникална е.

Petya преди 4 години

Много път ,много изкачване и падане :D Но пък мястото си заслужава! Красиво и уникално!

Магдалена преди 2 години

Много стръмна пътека, но си заслужава за около 1-1.15 стигнахме до горе и още толкова навръщане

Румен преди 1 година

Пътя до мястото за оставяне на коли е хубав . От там започва приключението 1.15 1.30 по стръмна пътека само нагоре , трудно си е но си заслужава . Накрая има 3 4 метрова стълба коята е стабилна .

Мирослава преди 6 месеца

Пътеката е лека, приятна, поддържана. Посетихме пещерата по обед, добре, че не беше много горещ ден. Няма чешми по пътя, но пък са направени беседки. В подножието на пещерата има 2 кладенче та, едното е затинено. В тях се стича процеждащата се от скалата вода. Магично място.

Ивайло преди 6 месеца

Не знам кое е лекото и приятното на пътеката. Доста е стръмно и някои хора ще се озорят. Тежичко си е, особено в жега 35+ градуса. Задължително си носете поне 1,5л вода.

Коментирай 1000 символа

Препоръчано от
Decathlon logo

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 06 август 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още