Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0

Пещера "Куманица"

Стара Планина
ясно небе 24°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 25° 20 юли 15° / 26° 21 юли 17° / 27° 22 юли 19° / 29° 23 юли 18° / 27°
1077м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 44
преглеждания за целия период 2017
Дата на публикуване 27.07.2015г.
Куманица се намира в източния дял на Троянския Балкан в резерват "Стенето" – на левия географски бряг на река Куманица, в най-тясната и живописна част на каньона, над красивия водопад Големия Казан. Първото проникване и картиране на пещерата е направено през 1962г от пещерняци от софийския Студентски пещерен клуб "Академик", като проучването ѝ продължава и до днес.

В момента общата дължина на галериите е 1656м, а денивелацията – 104м. Входът на пещерата е разположен едва един метър над нивото на реката и е с размери 2.5 х 2.5м. През пролетта, когато се топят снеговете или при проливни дъждове,проникването е невъзможно, защото една част от огромното количество вода, която протича през каньона, влиза през него и през други по-малки губилища.

През двете основни галерии на пещерата протичат реки, които се сливат. Тази, която започва от входа, при сухо време е малка, а може даже и да пресъхне. Вътрешната река, която идва от сифона, е голяма – с дебит около 300- 400л/сек и се предполага, че една част от основните ѝ води идват от масива (вероятно – "Поин дол"), а друга част – от по-горни губилища на река Куманица. При повече вода праговете дори и в началото на пещерата се превръщат в трудни за преминаване водопади. Има и горен етаж, който все още не е напълно проучен.

Основното ѝ развитие следва пътя на подземните реки и ни превежда през прагове, водопади, големи зали, галерии, обкичени с чудно красиви образувания – натеци, драперии, сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови езера и прегради. На много места галерията се раздвоява – едната, изпълнена с красиви образувания, а другата – почти изцяло – от водите на подземната река. Основната галерия завършва с дълбоко езеро и сифон.Водите на пещерата излизат през карстовия извор Куманица на около 4км от входа ѝ. Те са каптирани и водоснабдяват Плевен, Ловеч и Троян.

Куманица все още не е проучена напълно и не е изцяло установен пътят на основната подземна река и на някои от притоците ѝ. Допуска се изследване от спелеолози и то само след предварително съгласуване с МОСВ и Дирекцията на Национален парк "Централен Балкан". Нарушителите подлежат на санкции, още повече, че пещерата попада в санитарно-охранителната зона на извора, използван за водоснабдяване на няколко големи населени места.

Проникването в пещерните галерии от неспециалисти и лица без опит в пещерното дело не е препоръчително без опитен водач.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Къща за гости Иван - нощувка със закуска
1 нощувка 2 29лв/ден 2 бр.
Grabo.bg Тандемен полет с парапланер над Шуменското плато, Мадара, Невша или Варна, плюс HD заснемане
4 бр. 1 бр.
Валидност на ваучера:
от 15 Юли до 15 Септември 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Къща за гости Почивка - нощувка със закуска
1 нощувка 2 18лв/ден 4 бр.

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо