За два дни до "Съева дупка", "Проходна" и Национален пещерен дом - Карлуково
Продължителност: 2 дни Подходящо за: Пролет, Лято, Есен Добавено на: 17.04.2018 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

За два дни до "Съева дупка", "Проходна" и Национален пещерен дом - Карлуково

Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
6850 бр.
Рейтинг:
5.0 / 3 оценки
Дата на добавяне:
17.04.2018г.
Увод от автора:
Обичам да пътувам. Страстта ми са пещерите. За мен всяка е различна, очарователна посвоему. Пленяват ме формите им, заинтригуват ме историите и легендите свързани с тях.
В това пътешествие разгледах поредните две от списъка ми.
Продължителност: 2 дни
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
Етикети:
Планина За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Пещера "Съева дупка"
От автора:
Пещера Съева дупка се намира на 4 км от село Брестница, обл. Ловеч; на 110 км от София; на около 60 км от Ловеч, на 20-на км от Луковит. Когато стигнете до село Брестница, в центъра на селото ще видите голяма табела указваща посоката към пещера Съева дупка - 4 км. Малко преди пещерата има голям и обширен паркинг, където оставихме колата. Безплатен е. На него има местни продавачи предлагащи различни стоки. Има и дървена беседка.
Пещерата е добре осветена и обезопасена. Дълга е 400 метра. Името и идва от имената на двамата братя - Съю и Сейо, две овчарчета от близкото село, които по време на турското робство се укривали тук. Предполага се, че е образувана преди около 3,5 милиона години. Повече за историята на пещерата ще чуете от екскурзовода. Аз ще разкажа за обаянието й. Една от най-красивите пещери, които съм посещавала. Богатството й от образования може би я прави такава, но определено ме впечатли. Бих я поставила на стълбичката редом до Дяволското гърло и Орлова чука. Три различни бисера за мен, които трябва да се посетят.
Съвет:
Поради ниските температури в порядъка на 8 градуса и влажността, съвета ми е да си носите връхна дреха и обувки, които не се хлъзгат.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Зимен сезон: събота и неделя: 9:30 до 17:00 ч. През седмицата само с предварителна заявка и 50% авансово плащане. Летен сезон: от сряда до неделя включително: 8:30 до 19:00 ч. Виж работното време
предимно ясно 12°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 13° 04 мар 6° / 16° 05 мар 7° / 9° 06 мар 7° / 12° 07 мар 6° / 11°
От потребителите:
Рейтинг за Пещера "Съева дупка":
4.9 / 72 оценки
2 Ферма "Сините Щрауси" - Брестница
От автора:
По пътя към село Брестница, малко преди да влезем в него, вдясно има голяма табела "Ферма Сините щрауси”". Екскурзоводката ни разходи из фермата. Запозна ни с щраусите, емутата и нандутата. След разходката край тези невероятни същества разгледахме и единственият в България Музей на щрауса. В него имаше малки препарирани птици. Видяхме различни изделия от щраусова кожа. Оттам може всеки да закупи различни предмети, направени от щраусови пера, както и сувенири от яйца. И дори яйца от щраус. Градината около фермата е красиво оформена. Място за отдих и развлечение на малки и големи.
Съвет:
Фермата работи без почивен ден. Цените са приемливи - около 2 лв. за възрастен.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
предимно ясно 12°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 13° 04 мар 6° / 16° 05 мар 7° / 9° 06 мар 7° / 12° 07 мар 6° / 11°
От потребителите:
Рейтинг за Ферма "Сините Щрауси" - Брестница:
4.7 / 5 оценки
3 Пещера "Проходна"
От автора:
Достигайки до село Румянцево отклонихме на северозапад следвайки табелите за Карлуково. Пътят води почти до пещерата. Оставихме колата в края му заобиколена от обширни поляни.
Пещера Проходна по-точно е скален мост. Образувала се вследствие на карстовите процеси в Карлуковския район, около село Карлуково. По размери е внушителна. А двете еднакво оформени дупки в тавана на пещерата, са резултат от ерозионната дейност на карста. Те наподобяват формата на очи, през които силна струя слънчева светлина навлизаше и усещането, което предполагам всеки един човек усеща в този момент, е разтърсващо. Неописуемо и необяснимо. От големия вход се отправихме към малкия и стигайки до края видяхме табела за скална църква. Последвахме я, но се оказа че от Пещерния дом е по удобно да се стигне.
Съвет:
Пещерата е без екскурзовод, не се заплащат входни такси.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Пещера "Проходна":
4.9 / 81 оценки
4 Национален пещерен дом – Карлуково
От автора:
Това е едно уникално място. Гледките, които открива не се забравят. Да погледнеш от високо долината на река Искър е зашеметяващо. Част от сградата е в скалата. Казват, че прилича на прилеп. До нея може да се стигне и с кола, може и пеша по пътечка започваща от края на пещерата Очите на Бога. От Националния пещерен дом тръгва малко опасна за мен пътечка за скална църква. Да си призная беше ми любопитно да я видя, но ме достраша, щеше скоро и да се стъмни. Оказа се затворена.
Така че, ако вие смятате да я посетите, обуйте удобни обувки, вземете вода и отидете по навреме, преди залез.
Съвет:
Обуйте удобни обувки и се пригответе за преход.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
разкъсана облачност 13°C
5 дневна прогноза
днес 7° / 15° 04 мар 8° / 17° 05 мар 9° / 12° 06 мар 9° / 15° 07 мар 6° / 10°
От потребителите:
Рейтинг за Национален пещерен дом – Карлуково:
4.2 / 16 оценки

Коментари · 1

Георги преди 5 години

В района има и още няколко скални феномена- Провъртеника и Струпаница, както и и каменни къщи. Има и много приятна екопътека през геопарка "Искър - Панега". Има си материал за един уикенд, че и повече за разходки. Горещо препоръчвам хотел Дипломат плаза в Луковит като място за настаняване. Невероятен хотел, а и организират разходки и различни мероприятия на споменатите места.

Коментирай 1000 символа