Уикенд в Тетевенския балкан
Продължителност: 2 дни Подходящо за: Пролет, Лято, Есен Добавено на: 16.03.2017 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Уикенд в Тетевенския балкан

Рейтинг:
5.0
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
4329 бр.
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Дата на добавяне:
16.03.2017г.
Увод от автора:
Едно прохладно бягство в околностите на село Рибарица и Тетевен, разходка до водопад Скока по екопътека "Под пръските на водопада", посещение на Гложенския манастир и пещера Съева дупка.
Продължителност: 2 дни
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
Етикети:
Планина Култура Исторически За двойки За деца За компания За уикенда
Виж на картата
1 Село Рибарица
Снимка: Martyr Разгледай обекта
От автора:
Пътуваме от Пловдив на път за град Тетевен, като задължително се отбиваме в село Рибарица - малко китно селце, притежаващо уникална природа, невероятна архитектура и богата история.
Разположено на около 12км от Тетевен, Рибарица е предпочитана дестинация за селски и еко туризъм. Смятано е за най-живописното от 13-те населени селища в Тетевенската област. По време на своя престой в района можете да посетите различни природни и исторически забележителности - екопътека "Царичина" с изходен пункт с.Рибарица и Кървавото кладенче в историческата местност Костина - лобното място на Бенковски. Намира се на 3км южно от квартал Костина в с.Рибарица. Тук на 15 май 1876 година е предаден и убит един от водачите на Априлското въстание - Георги Бенковски. Всяка година на 25 май в местността Костина се провеждат тържества в памет на загиналите.
Съвет:
Селото и околностите са чудесен избор за посещение целогодишно, но особено красиво е през пролетта, когато може да се насладите на истинска прохлада и спокойствие на чист въздух.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 6°C
5 дневна прогноза
днес -3° / 8° 09 апр -1° / 11° 10 апр 2° / 13° 11 апр 5° / 11° 12 апр 4° / 9°
От потребителите:
Рейтинг за Село Рибарица:
4.7 / 2 оценки
2 Екопътека "Под пръските на водопада" - Тетевен
От автора:
Тетевенският район е много богат на уникални природни забележителности. Отправяме се към град Тетевен за нощувка във Вила Червен, която се намира на 2,5км от града във Васильовска планина - Предбалкан. Пътят до вилата е черен и проходим за по-високи автомобили и задължително с 4х4 през зимата. При необходимост домакините предлагат възможност на гостите да бъдат посрещани и транспортирани до базата. Вилата е разположена в местността Конски Дол, между долината на връх Червен и връх Кон. Живописен и разнообразен терен разкрива прекрасна и незабравима флора и фауна. Вилата разполага с ресторант, в който ще намерите богат избор на рибни ястия, деликатеси и месни специалитети. Всеки е добре дошъл за обяд, вечеря или просто да се полюбува на природата и вировете пълни с риба.
На следващия ден се отправяме към екопътека "Под пръските на водопада" до водопад Скока, която тръгва от централната част на град Тетевен. Посетителите могат да изберат дали да се придвижват с превозно средство или пеша, преминавайки един от кварталите на града - Козница. Маршрута е с дължина 4 км, като 3,4 км са по асфалтов път. Ако сте с кола, може да паркирате на малък паркинг преди същинската част на екопътеката. Останалите 600 м са през дефилето на река Козница и прехода може да бъде извършен само пеша. Преминава се през 4 дървени мостчета, след което се достига м."Задънката", където е разположен и водопадът "Скока".
Съвет:
В ресторанта на Вила Червен можете да опитате най-вкусната пъстърва в региона. А за разходката по екопътеката, водеща до водопад "Скока", може да си вземете храна за из път и да си направите пикник сред природата. По пътеката са разположени две открити места за отдих. В близост до водопада е изградена закрита беседка със зидана камина.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Екопътека "Под пръските на водопада" - Тетевен:
4.9 / 27 оценки
3 Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец"
От автора:
Гложенският манастир е разположен в Северна Стара планина, в живописна местност около село Малък Извор, в близост до съседното село Гложене на 12 км от град Тетевен.
Гложенският манастир е обявен за паметник на културата. С природните си красоти и ценното си историческо наследство манастирът е желана дестинация за посещение от много туристи. В пределите на манастира се е укривал Васил Левски, като скривалището му се пази и до днес.
От село Малък извор до манастира има добре маркиран с табели асфалтиран път, който обаче е доста тесен и разминаването на насрещно-движещи се автомобили е възможно само на определени места. Пред манастира има платен паркинг.
Съвет:
Манастирът и околностите му са истински рай. Особено през пролетта и есента… Село Гложене е изходен пункт на маркирана горска екопътека с. Гложене - Гложенски манастир - пещера Моровица.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Няма входни такси Виж цените
Май-Септември: 08:00-21:00ч Октомври-Април: 08:00-18:00ч Виж работното време
ясно небе 9°C
5 дневна прогноза
днес -1° / 11° 09 апр 2° / 13° 10 апр 4° / 15° 11 апр 8° / 14° 12 апр 7° / 12°
От потребителите:
Рейтинг за Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец":
4.6 / 31 оценки
4 Пещера "Съева дупка"
От автора:
Пещерата Съева дупка се намира близо до ловешкото село Брестница, на 10 км от Ябланица и на 25 км от Тетевен. Смята се, че Съева дупка е на около 3,5 милиона години. Наречена е "подземната перла", защото е една от най-впечатляващите пещери в България. Добре осветена и обезопасена е. Прочута е с уникалната си акустика и красиви пещерни образувания. Пещерата е един от 100-те национални туристически обекта.
Съвет:
Температура в пещерата е 7-11 градуса целогодишно, носете си връхна дреха.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Вход: за деца и пенсионери 2лв. За възрастни 4лв. Виж цените
01.04-30.09: 09:00–19:00ч, Последно влизане на група: 18:30ч. 01.10-31.03: 09:00–17:00ч, Последно влизане на група: 16:30ч. Виж работното време
ясно небе 10°C
5 дневна прогноза
днес 0° / 12° 09 апр 3° / 15° 10 апр 6° / 17° 11 апр 9° / 15° 12 апр 8° / 14°
От потребителите:
Рейтинг за Пещера "Съева дупка":
4.9 / 66 оценки

Коментари

Коментирай 500 символа