• Паметникът на Калифер войвода - Калофер
  • GPS Координати: 42.61284000, 24.96586200
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Паметникът на Калифер войвода - Калофер

Калофер
умерен дъжд 10°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 11° 17 окт 8° / 11° 18 окт 8° / 15° 19 окт 8° / 16° 20 окт 8° / 14°
639м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 29
преглеждания за целия период 4985
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 17.02.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Паметникът на Калифер войвода - Калофер" за още по-богато съдържание.
Според преданията жителите на този град оказали упорита съпротива при нашествието на османските турци, поради което той бил заличен с особена жестокост. Една дружина от смели и свободолюбиви мъже се скитала из девствените гори наоколо и постоянно нападала турски кервани, които преминавали през прохода. Легендата свързва възникването на Калофер с тази дружина и нейния войвода Калифер, който дал името на новото селище. Войвода с неговата дружина юнаци, не допускал турчин да мине през горите, в които се подвизавал – на изток до реките Тунджа и Копринка (Казанлъшко), на запад до Карловската река и Стряма, дори и до Копривщица.

Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните и започнат да охраняват прохода. Войводата приел предложението и се установил в землището на днешен Калофер. Легендата също разказва, че заселвайки се тук, тези мъже нямали жени и затова "откраднали" невести от близкия град Сопот. Привилегиите на дервентджийско селище (жителите му охраняват дервента - прохода), които градът получава още от самото си начало, спомага за съхраняването на чисто българския му характер. В Калофер винаги са празнували и се празнуват традиционните български празници. Неслучайно историята на градеца през дългото чуждо владичество е пълна с имена на прочути харамии, хайдути и бунтовници, като се започне с Калифер войвода и се мине през дядо Млъчко, Чоно Чорбаджи, Добри войвода, Гълъб войвода и др. Днес в знак на признателност към своя предтеча, в северозападния край на градакалоферци издигат величествен паметник на Калифер войвода.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Почивка край Калофер! Нощувка за един или за до 20 човека
10 бр. 1 нощувка 23лв/ден 10 бр. 2 бр. 10 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 22 Юли до 31 Октомври 2021г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Екстремна офроуд разходка с джип в Централна Стара планина
2 бр. 2 бр. 68 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 26 Юни до 31 Октомври 2021г.
Към офертата
Панорамен тандемен полет с парапланер край Сопот
11 бр. 9 бр. 7 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 6 Август до 1 Юни 2022г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още