Рейтинг:
5.0 / 1 оценка

Паметник на Никола Караджов - Клисура

Клисура
слаб дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 21° 08 юни 11° / 21° 09 юни 12° / 21° 10 юни 13° / 23° 11 юни 13° / 22°
718м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 18
преглеждания за целия период 1460
Дата на публикуване 10.02.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Паметник на Никола Караджов - Клисура" за още по-богато съдържание.
Паметникът на този достоен българин се намира в центъра на град Клисура, в градинката пред Историческия музей. Монументът представя Никола Караджов в цял ръст, облечен във въстаническа униформа и със сабя в ръка. Непоколебимост, вяра в успеха и твърдост на характера струят от фигурата и погледа на този герой, който остава завинаги на 35 години.

Никола Караджов е роден в богато семейство в Клисура през 1841г. Баща му е заможен търговец и абаджия, занаят характерен по онова време за българските земи. Бидейки богат човек със солидни връзки, той често пътува из Османската империя и нерядко отсяда в Цариград. По време на едно от посещенията си се включва в борбата на цариградските българи за извоюване на самостоятелна българска църква. С течение на времето бащата на Никола Караджов се отдава напълно на тази борба и става един от най – приближените съратници на големия църковен водач Иларион Макариополски.

Благодарение на средствата с които разполага семейството му Никола Караджов получава завидно за времето си образование, като първоначално учи в родния си град, а след завършване на началното образование се записва във Френския колеж в Цариград. После продължава образованието си в Загребската гимназия и след нейното успешно завършване следва две години в Духовната академия в Загреб. Той се завръща в бащината си земя и се отдава на народополезна дейност. През 1869г, вече 28-годишен, образованият клисурец е назначен за учител в Пловдивското епархийско училище. Там той преподава няколко години, но в един момент се налага да напусне, за да поеме търговската кантора на баща си.

Не минава много време и започва подготовката за въстание в Българско. Никола Караджов е привлечен към комитета и бързо става негов лидер. На връщане от събранието в Оборище Караджов се придвижва с дейците от Копривщица и околните населени места. По тази причина той е заедно с Тодор Каблешков, когато на 20 април турските заптиета се опитват да арестуват копривщенския ръководител. Никола Караджов участва в схватката със заптиетата, става свидетел на превземането на конака и преподписва за по – голяма достоверност прочутото "Кърваво писмо" до Георги Бенковски. Веднага след това поема към родния си град и само два часа по – късно дава началото на въстанието в Клисура. Никола Караджов поема ръководството на въстаниците в родния си град и е определен за председател на Военния съвет и за началник на стражите. Той организира цялостната дейност в дните на Свободата между 20 и 25 април 1876г. Когато на 26 същия месец се появяват ордите на Тосун бей Караджов заема позиция заедно с голяма част от останалите въстаници в местността Зли дол.

След кървавото потушаване на въстанието успява да се измъкне и бяга към Копривщица, а оттам заедно с Панайот Волов и Георги Икономов поема към Балкана с надежда да достигнат Румъния. На 3 май 1876г обаче българските революционери попадат на турска потеря и Никола Караджов загива в местността Равна река, прикривайки с тялото си своите другари. Такава смърт прилича само на героите.
Прочети още
Сподели този обект:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Почивка за двама край Клисура! Нощувка със закуска
1 нощувка 2 24лв/ден 3 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Юни до 5 Юли 2020г.
Към офертата
През Май и Юни нощувка в Копривщица
5 бр. 1 нощувка 25лв/ден 5 бр. 1 бр. 5 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 15 Май до 30 Юни 2020г.
Към офертата
С компанията в Копривщица! Нощувка, плюс ползване на ресторант и кухня
1-2 нощувка 28лв/ден 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 30 Май до 30 Август 2020г.
Към офертата

Оферти за хапване наблизо

Салата и основно ястие, по избор
93 бр. 41 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 25 Май до 25 Юни 2020г.
Към офертата
Сладко изкушение за вкъщи! Торта "Орео" с 12 парчета
15 бр. 88:88:88 8 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 20 Май до 20 Юни 2020г.
Към офертата
Домашна торта с 20 парчета и фотодекорация, с възможност за доставка
Валидност на ваучера:
от 2 Юни до 2 Юли 2020г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Полет по избор - панорамен, акро или полет с прелетно разстояние до 20км и възможност за видеозаснемане
нова оферта 88:88:88 Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 6 Юни до 30 Септември 2020г.
Към офертата
Релакс в град Баня! Вход за топъл външен минерален басейн, плюс процедура по избор
Валидност на ваучера:
от 27 Май до 30 Юни 2020г.
Към офертата
2 часа обучение и управление на ATV Honda TRX в Средна гора
8 бр. 4 бр. 2 бр. 16 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 28 Март до 30 Юни 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още