Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.5 / 11 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Музей на мозайките - Девня Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Девня
разсеяна облачност 16°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 19° 27 фев 5° / 16° 28 фев 3° / 10° 29 фев 3° / 10° 01 мар 4° / 12°
преглеждания за последните 30 дни 80
преглеждания за целия период 5935
Популярност на обекта в различни класации #100
Дата на публикуване 28.09.2012г.
Музеят на мозайките в град Девня е построен върху основите на голяма римска сграда, в която са открити великолепни мозайки. Античната постройка била градска къща от времето на император Константин I Велики (III-IVв) и заемала площта на цял квартал в римския град Марцианопол.В музея ще видите уникални римски и ранновизантийски мозайки, които са покривали помещенията на сградата. Три от тези мозайки са представени на мястото, където са открити (in situ). А останалите две били консервирани и частично реставрирани, след което пренесени върху нова носеща основа.Научете повече за мозайките!

Тези блестящи образци на римското изкуство са изработени от малки камъчета - кубчета от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло в 16 цвята. Сложните комбинации изобразяват главно персонажи и сцени от гръко-римската митология, както и екзотични животни и птици.

Първата мозайка, която ще видите в музея, се намира в дневната стая на някогашната къща. Тя изобразява щита на богиня Атина Палада, украсен в средата с отрязаната глава на Горгона Медуза. Целта на това изображение била да защитава стопаните от злото и да вкаменява недоброжелателите със страховитата си външност и смразяващ поглед.

Втората мозайка, наречена "Сатир и Антиопа", покрива пода на спалнята. Тя илюстрира една от многобройните любовни авантюри на върховния страрогръцки бог Зевс. Легендата разказва, че той прелъстил с измама красивата Антиопа, като се преобразил на млад сатир. Това било митично същество от свитата на бога на виното и веселието Дионис, което олицетворявало необузданата плодовитост.

Мозайката "Ганимед и орела" пък ви очаква в приемната зала, която е най-голямото помещение в сградата. Тя изобразява легендата за най-красивия между смъртните Ганимед, който бил син на троянския цар Трос и нимфата Калироя. Зевс се преобразил в орел и похитил Ганимед, след което го отвел в свещената планина Олимп. Дарил го с вечна младост и го направил виночерпец на боговете.

Повече интересни неща за експонатите ще научите на място в музея. Може да си купите и чудесен сувенир, свързан с древногръцките митове и легенди. Заслужава си да го посетите!
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Възрастни - 4лв, учащи - 2лв, беседа - 20лв

Работно Време:

Летен сезон: 10:00 - 16:00ч; зимен сезон: 10:00 - 16:00ч (без събота и неделя)

Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 2

Деница преди 7 години

За жалост мозайките са доста по-избледнели от времето, отколкото изглеждат на снимките...

Елена преди 5 години

Много интересен музей с богата колекция от мозайки.

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Диана Кьосева на 01 април 2019
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още