Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.8 / 6 оценки
Места за нощувка наблизо

Девненските извори

Североизточна България
силен дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 26° 26 юни 19° / 26° 27 юни 18° / 29° 28 юни 16° / 24° 29 юни 14° / 25°
преглеждания за последните 30 дни 255
преглеждания за целия период 11100
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Девненските извори се намират в самото начало на река Девня, край град Девня. Това са най-големите карстови извори в България. Изворите са около 30 на брой и са обединени в седем изворни групи.

Най-многоводният от всички извори се нарича Дипсиза. Той образува внушително езеро, което в миналото е било обрасло с доста растителност, но сега е изчистено и туристите могат да се любуват отблизо на красотата му, плавайки с лодка във водите му. На места от дъното на езерото блика кристално чиста вода, чиято температура е около 18 градуса. Изворът е наричан още Бездънен. Водите му задвижват голяма мелница, разположена в южния край на извора.

Най-красивият между Девненските извори е малкият Хавуз, наричан още Вълшебният. Около него е построена елипсовидна стена, висока около 4-5м. Тя създава воден пад, използван от близко разположената воденица. По дъното на извора и по стените на басейна му крепят корените си красиви пъстроцветни дълги и тънки водорасли. Според старо предание този извор е бил любимо място на Марциана, сестра на римския император Траян. Затова го наричат още Марциана.

Източно от Хавуза, почти на една редица са разположени изворите Лудетината (Делидушка), Адата и Суютлията. Буйният и красив извор Лудетината образува езеро, широко около 35м. Главното гърло на извора е разположено в източния край на басейна и образува мощен подводен фонтан. Изворът Адата е с диаметър 40м и образува два басейна, свързани с канал.

В най-северната част на Девненските извори, в подножието на варовита стена, наречена "Голям Кайрак", бликат водите на изворите Окото (Башгьоз) и Халкалията. Водите на тези извори се сливат с водите на р. Черневска.

Водата на Девненските извори не замръзва през зимата. Дебитът ѝ се влияе слабо от сезонните промени на климата. Всяка секунда от гърлата на изворите блика до 3500л вода. Тя образува по-големи и по-малки поточета, които съединени образуват река Девня. Голямото водно богатство на Девненските извори е било използвано още от древни времена, в миналото близо до езерата е съществувало значително тракийско селище. Край изворите са разкрити основите на стара крепост. Тук е намерено и Девненското монетно съкровище - 263 вида сребърни и златни монети в голямо количество. То се съхранява днес в музеите на София и Варна. Богатите води на изворите се използват и днес за много мелници и някои заводи, които са разположени в близост.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

0519 979 25

Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg До края на Юни край Варна! Нощувка със закуска и вечеря с жива музика - в с. Чернево
65 бр. 1 нощувка 88:88:88 39лв/ден
Валидност на ваучера:
от 29 Май до 29 Юни 2019г.
Към офертата

Коментари · 2

Marina преди 2 години

Мястото е много хубаво. За съжаление, никъде не беше написано, че изворите всъщност са превърнати в атракцион на заведени. Всички гореописани извори са част от парка на ресторант Вълшебният извор.

Заведението е чудесно с площадка за деца, прилежаща полянка и ограждения с животни - кози, понита, кокошки и дори щраус. Всички те - разположени между поточета и извори.

Единствения проблем - тук не беше пояснено, че е заведение. И не ползвайте дадените координати - малко след като влезете в Дев

Божидар преди 9 месеца

Изворите наистина са окупирани от една кръчма.Може да се види само един извор,останалите са оградени като вододайна зона.Трябва да минеш през кръчмата за да видиш извора,който наистина е впечетляващ.Цените в заведението са доста соленички.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още