Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.8 / 6 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
По какво откриват обекта

Девненските извори

Североизточна България
ясно небе 9°C
5 дневна прогноза
днес 2° / 13° 19 фев 5° / 10° 20 фев 5° / 6° 21 фев 3° / 8° 22 фев 2° / 8°
преглеждания за последните 30 дни 257
преглеждания за целия период 13292
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Девненските извори се намират в самото начало на река Девня, край град Девня. Това са най-големите карстови извори в България. Изворите са около 30 на брой и са обединени в седем изворни групи.

Най-многоводният от всички извори се нарича Дипсиза. Той образува внушително езеро, което в миналото е било обрасло с доста растителност, но сега е изчистено и туристите могат да се любуват отблизо на красотата му, плавайки с лодка във водите му. На места от дъното на езерото блика кристално чиста вода, чиято температура е около 18 градуса. Изворът е наричан още Бездънен. Водите му задвижват голяма мелница, разположена в южния край на извора.

Най-красивият между Девненските извори е малкият Хавуз, наричан още Вълшебният. Около него е построена елипсовидна стена, висока около 4-5м. Тя създава воден пад, използван от близко разположената воденица. По дъното на извора и по стените на басейна му крепят корените си красиви пъстроцветни дълги и тънки водорасли. Според старо предание този извор е бил любимо място на Марциана, сестра на римския император Траян. Затова го наричат още Марциана.

Източно от Хавуза, почти на една редица са разположени изворите Лудетината (Делидушка), Адата и Суютлията. Буйният и красив извор Лудетината образува езеро, широко около 35м. Главното гърло на извора е разположено в източния край на басейна и образува мощен подводен фонтан. Изворът Адата е с диаметър 40м и образува два басейна, свързани с канал.

В най-северната част на Девненските извори, в подножието на варовита стена, наречена "Голям Кайрак", бликат водите на изворите Окото (Башгьоз) и Халкалията. Водите на тези извори се сливат с водите на р. Черневска.

Водата на Девненските извори не замръзва през зимата. Дебитът ѝ се влияе слабо от сезонните промени на климата. Всяка секунда от гърлата на изворите блика до 3500л вода. Тя образува по-големи и по-малки поточета, които съединени образуват река Девня. Голямото водно богатство на Девненските извори е било използвано още от древни времена, в миналото близо до езерата е съществувало значително тракийско селище. Край изворите са разкрити основите на стара крепост. Тук е намерено и Девненското монетно съкровище - 263 вида сребърни и златни монети в голямо количество. То се съхранява днес в музеите на София и Варна. Богатите води на изворите се използват и днес за много мелници и някои заводи, които са разположени в близост.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

0519 979 25

Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Романтична почивка във Варна! Нощувка със закуска за двама
3 бр. 1 нощувка 2 25лв/ден 2 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 11 Февруари до 31 Март 2020г.
Към офертата
Хотел Palitra - нощувка със закуска
1 нощувка 2 27лв/ден 3 бр. 72 бр. Оферта от Nastani.bg
Хотел Palitra
Хотел Palitra - нощувка със закуска
1 нощувка 2 27лв/ден 3 бр. 72 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 54.00лв
Еднодневна екскурзия до Ботаническата градина в Балчик и нос Калиакра през Април
3 бр. Варна5 25лв/ден 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 12 Февруари до 10 Април 2020г.
Към офертата

Оферти за хапване наблизо

Вкусно меню с 2 бургера, картофки и напитка по избор
116 бр. 88:88:88 60 бр. 2 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 5 Февруари до 5 Март 2020г.
Към офертата
Вкусно хапване и музика на живо! Салата и основно ястие, по избор
133 бр. 88:88:88 Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 15 Февруари до 3 Март 2020г.
Към офертата
Салата и основно ястие, по избор
169 бр. 88:88:88 Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 15 Февруари до 15 Март 2020г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Ексклузивно в Кино Арена! Прожекция на "Малки жени", плюс малки солени пуканки, минерална вода и бонуси - козметичен комплект и шоколад
59 бр. 1 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 12 Февруари до 27 Февруари 2020г.
Към офертата
Гледайте Соня Йончева в операта "Бохеми" - ексклузивно в Кино Арена само на 4, 7 или 8 Март
37 бр. 88:88:88 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 4 Март до 8 Март 2020г.
Към офертата
4 тренировки по стречинг или с въздушен обръч
5 бр. 2 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 4 Февруари до 12 Март 2020г.
Към офертата

Коментари · 3

Marina преди 3 години

Мястото е много хубаво. За съжаление, никъде не беше написано, че изворите всъщност са превърнати в атракцион на заведени. Всички гореописани извори са част от парка на ресторант Вълшебният извор.

Заведението е чудесно с площадка за деца, прилежаща полянка и ограждения с животни - кози, понита, кокошки и дори щраус. Всички те - разположени между поточета и извори.

Единствения проблем - тук не беше пояснено, че е заведение. И не ползвайте дадените координати - малко след като влезете в Дев

Божидар преди 1 година

Изворите наистина са окупирани от една кръчма.Може да се види само един извор,останалите са оградени като вододайна зона.Трябва да минеш през кръчмата за да видиш извора,който наистина е впечетляващ.Цените в заведението са доста соленички.

Мария преди месец

Съвсем спокойно може да се взлезе и разгледа без задължителна консумация на кръчмата . Поддържано местенце , подходящо за разходка и релакс , но за жалост в непосредствена близост до завод Девня Цимент . От всякъде избливат прекрасни изворчета с лесен достъпдо тях . Като се мине през ''басейна на желанията'' -така наречен от местните жители, ставате свидетели на прекрасна растителност и буйна река обитавана от красиви водни обитатели . Няма да съжалявате:)

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още