Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Амфитеатър на Марцианопол - Девня

Девня
слаб дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 16° 28 фев 3° / 10° 29 фев 3° / 10° 01 мар 4° / 12° 02 мар 7° / 16°
преглеждания за последните 30 дни 50
преглеждания за целия период 3628
Дата на публикуване 24.03.2015г.
Марцианопол бил изграден на мястото на старо тракийско селище при девненските извори, след Втората дакийска война (завършила през 106г), от Марк Улпий Траян (98-117г). Предполага се, че императорът е кръстил града в чест на сестра си Марция. Според надписи на преторианци, открити в Рим, градът носил и бащиното име на императора – Ulpius (Ulpia Marcianopolis).

След основаването си градът се превърнал във важен стратегически център. До 187-193г. Марцианопол принадлежал към провинция Тракия с главен град Philipopolis (Пловдив), а след това към провинция Долна Мизия с главен град Tomis (Констанца, дн. Румъния).

Марцианопол достигнал висок икономически и културен разцвет по време на династията на Северите (193-235г), когато сякъл и свои бронзови монети. През втората половина на IIIв градът бил многократно нападан от готите и други варварски племена, след което бил възстановяван При разделянето на провинциите по време на император Диоклециан (284-305) Марцианопол бил обявен за главен град на провинция Втора Мизия (Moesia Secunda) - една от шестте провинции на диоцеза Тракия - част от Източната префектура.

През IVв значението на града нараснало за сметка на Одесос (дн. Варна), като укрепен център на най-късия път от река Дунав до новата столица на империята - Константинопол. Нашествието на аварите и славяните в края на VIв и началото на VIIв не отминало и Марцианопол. При нападенията на аварите през 614-615г градът бил окончателно разрушен и изоставен. За последен път името на Марцианопол се среща у Теофилакт Симоката през 596г във връзка със славянските нападения по времето на император Маврикий (582-602г).

След идването на славяните и при основаването на българската държава Марцианопол вече не съществува и не се споменава другаде освен в Епархийските списъци като митрополитско седалище.

Вероятно с трайното настаняване на славяните по тези през VII век селището получило ново име - Девина. Предполага се, че това име има индоевропейски произход и идва от предримското-тракийско наименование на Девинска река - "девина" (извор, поток, течение). Съществуването на селище с име Девина през средновековието се потвърждава от редица писмени сведения, в които то фигурира под различни форми.
Писмените сведения на средновековните автори са потвърдени и от археологическите разкопки- в очертанията на римския амфитеатър, на ниво по-високо от основите му,са открити останките на малка раннобългарска крепост. Изграждането на укреплението се свъразва с крепостното строителство на хан Омуртаг (816-831г). Също така е установено, че през X или началото на XIв крепостта била разширена в северна посока. След падането на България под османска власт в края на XIVв крепостта била разрушена и изоставена и селището било преместено на запад, върху гребена на Провадийското плато.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо