Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.5 / 14 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Крепост Кракра – Перник

Перник
разкъсана облачност 8°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 10° 20 фев 1° / 6° 21 фев -1° / 5° 22 фев -2° / 3° 23 фев -2° / 9°
741м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 122
преглеждания за целия период 10112
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Средновековната крепост Кракра е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на град Перник.Запазените останки очертават многоъгълна крепост, за която се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг (814-831г). Крепостната стена е с дебелина 2 метра. Очертанията й следват естествените извивки на платото.

Археолозите откриват останки, които показват, че крепост на това място е съществувала още през VІ–Vв пр.н.е. Историята й обаче е свързана най-вече с името на болярина Кракра Пернишки – български военачалник, живял през X-XI в. Той бил владетел на крепостта и селището Перник в началото на ХІв и на още 35 крепости в района. Пернишката крепост оказала решителна съпротива срещу византийското завоевание, устоява на две обсади (през 1004г и 1016г) и средновековният Перник не бил разрушен.

От крепостта се открива изглед към местността Кървавото. Според легендата през 1016г. Кракра устоява на 88-дневна обсада, при която загиват много византийци. Тяхната кръв обагрила местността в червено и оттам дошло името й.

Освен запазените основи на жилищни сгради, посетителите могат да различат и основите на три християнски черкви – личната черква на владетеля, голяма трикорабна базилика и една от най-ранните в християнския свят двуетажни черкви-гробници. Тук археолозите откриват и сребърен печат на цар Петър (927–969г) – единственият намерен досега сребърен печат на владетел от това време. Според легендата именно тук царят е прекарал известно време на път за срещата си със свети Иван Рилски.

Днес Пернишката крепост е едно от най-атрактивните и привлекателни места за разходка и отдих на жителите и гостите на Перник. Ефектното осветление и 22-метровият пилон с националния трибагреник привличат вниманието към стените на крепостта. Допълнителна атракция за туристите са катапултите и стенобойните оръдия, разположени край една от крепостните стени.

Върху крепостните стени са монтирани панорамни платформи, които предлагат на посетителите едно неповторимо преживяване – да видят целия град и околностите от птичи поглед.

През нощта в крепостта има алейно осветление. В крепостта е поставена сцена, на която се представят театрални постановки и концерти.
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Хотел ЕЛИТ - нощувка със закуска
1 нощувка 2 49лв/ден 128 бр. Оферта от Nastani.bg

Коментари · 2

Emanuil преди 3 години

Който в разрешил такава реставрация и тоя дет с такава наглост е зел парите просто са много смели да правят такава гняс

Златко преди 2 години

Крепост със славна история , жалко че порогаха така това прекрасно място.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Добави в любими 5 Искам да посетя 16 Бил съм тук 46
Искам да посетя16 Бил съм тук46 Напиши коментар

Археологически парк "Западна порта на Сердика" - София

гр. София

Други обекти наблизо

Вижте още