Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Крепост "Ласкар" - Чуковец

село Чуковец (Област Перник)
слаб снеговалеж 1°C
5 дневна прогноза
27 яну -2° / 2° днес -3° / 4° 29 яну -1° / 7° 30 яну 3° / 8° 31 яну 5° / 7°
879м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 12
преглеждания за целия период 1717
Дата на публикуване 16.11.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Крепост "Ласкар" - Чуковец" за още по-богато съдържание.
Чуковец има древна и изключително богата история, за това свидетелстват големия брой открити в селското землище археологически паметници - праисторически и антични селища, антична крепост и антична вила рустика, християнски култови обекти. Селищният живот в района продължил и през античността, като върху някои древните (праисторически) селища били изградени нови такива. Такова строителство се забелязва особено след завладяването на Балканския полуостров от Римската империя. Антично селище от II-IIIв е разкрито в м. "Бутир", в югоизточния край на селото. Масивните градежи на това място не изключват предположението за съществуването на вила Рустика. Със сигурност антична вила Рустика е имало в м. "Гьола" (Чифлика) на 2км североизточно от селото, на десния бряг на р. Арка, където на площ от 15 дка се откриват фрагменти от строителна и битова керамика. Антично селище е имало и в м. "Ласкар", което е било свързано с крепостта "Ласкар" (Градище Ласкар), разположена над него. В района има следи и от късната античност (IV-VIв) – късноантичната крепост разположена върху първенеца на Гологлавския рид - връх Гола глава (1147м н. м.), на около 8км югоизточно от селото.

Този интересен топоним с гръцки произход, както и други подобни в областта (Кондофре, Агапие и др.), се свързва от историците с някой от членовете на управляващата фамилия Ласкарис в Никейската империя (1204-1261г). Много е вероятно някой Ласкарис да е получил тук владение (прония) в замяна на съвестното си изпълнение на служебните владения и въпросната крепост "Ласкар" де е била негов феодален замък. Може би със съществуването на селището под Градището е свързана и църквата в близката местност, над която днес е изграден оброк с параклис "Св. Петка". Принадлежаща към средновековното селище в м. "Лесковец" вероятно е била и средновековната църква в близката местност "Бутир", чиито останки днес все още могат да се видят.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Полет с мотоделтапланер край Перник, плюс HD видеозаснемане и възможност за пилотиране
71 бр. 88:88:88 68 бр. 27 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 30 Юли до 31 Март 2021г.
Към офертата
60 минути каране на моторна шейна във Витоша
33 бр. 30 бр. 6 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 8 Януари до 15 Март 2021г.
Към офертата

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо