Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Крепост "Градище" - Крупник

село Крупник
умерен дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 29° 16 авг 17° / 27° 17 авг 17° / 27° 18 авг 17° / 29° 19 авг 19° / 31°
650м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 13
преглеждания за целия период 1564
Дата на публикуване 20.05.2015г.
Село Крупник е разположено в долината на Средна Струма (Симитлийско-Крупнишката котловина), кацнало е на доминираща височина над полето, в северните склонове на Малешевска планина, недалеч от десния бряг на река Струма, преди последната да навлезе в Кресненското дефиле. Не е установено със сигурност, но вероятно тук са живели траки от племето Меди. Те са онова войнствено племе, което възстава срещу Македония при Филип II в 340г пр. Хр., като последният изпраща своя син Александър да ги подчини отново.

Селище просъществувало и през римската епоха, дори значително се развило. След завладяването на Балканския полуостров от римляните през Iв пр. Хр. тези земи влизат административно в провинция Тракия (45г сл. Хр.), стратегия Медика. Предполага се, че тук по времето на император Гордиан III (238г) се е намирал един от двата военни лагера ( другият Германея – дн. Сапарева баня), между които е бил разположен римският град Скаптопара (дн. Благоевград). Доказателства за правдоподобността на това предположение са намерените римски монети и стрели в крепостта "Градище". Запазен и още един паметник – късноантичният път в местностите "Стронски рид" и "Побученик". Пътната настилка от каменни плочи е запазена на дължина около 500-600м. Пътят е излизал от античното селище, водил е на юг към крепостта "Градище", продължавал е през планината, по десния бряг на Струма, за да се свърже с главния римски път Via Egnatia.

Изобилието на археологически паметници и находки в землището на Крупник дават пълни основания, да се приеме, че през античността тук е бил разположен един не малък град на площ от около 200 дка.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Оферти за забавления наблизо

Рафтинг приключение по река Струма, плюс 3 спускания с тролей над реката
72 бр. 77 бр. 1 бр. 5 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 13 Юни до 6 Септември 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още