Имате въпрос за обекта?
Посетено от:
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Виж още събития

Крепост Ситан кале

Банско
умерен дъжд 13°C
5 дневна прогноза
днес 7° / 13° 26 юни 9° / 14° 27 юни 9° / 12° 28 юни 11° / 15° 29 юни 11° / 17°
1553м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 48
преглеждания за целия период 1317
Крепостта е разположена на 5,23км югозападно от Банско върху възвишение със стръмни склонове. Крепостта е охранявала пътя, който е минавал по долината на река Места през Пирин за долината на река Струма. Срещу нея, от другата страна на пътя е крепостта Градище. По стратегическото си значение крепостта Ситан кале е била една от най-големите и най-важните по течението на река Места. Византийският хорнист Георгий Кедрин я описва като "забележителен град", свидетелство за нейната значимост в онова далечно време и ролята ѝ на многобройно военно селище.Разкрити са части от южната крепостна стена, две кули и други градежи.

Ситан кале (Банското кале) е изградено през ранновизантийския период и е част от Средногорската отбранителна система. Укреплението обхваща площ от 7-8 дка и има добре запазени сектори от крепостни стени и кули. Крепостта е разположена на разположена на стратегическо място. Една от основните й функции е да охранява римския път, които свързва Златишкото поле с Горнотракийската низина.

Установено е, че кретостта е използвана в два периода: византийски IV-VIв и средновековен Xl-Xllв. По всяка вероятност Банското кале е превзето и опожарено при масираните нападения на хуни, авари и славяни. Крепостта е възстановена през средновизантийския период, като повредените стени са ремонтирани и е издигната втора кула до южната крепостна стена. Укреплението е било отново опожарено вероятно в края на Xllв, по време на Третия кръстоносен поход. От този период датира един железен връх от арбалетен болт (тежка стрела), която се откри в опожарените останки до южната крепостна стена.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Коментирай 500 символа

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо