Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Посетено от:
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка

Крепост Ситан кале

Банско
слаб снеговалеж 0°C
5 дневна прогноза
днес -3° / 3° 18 дек -5° / 1° 19 дек -8° / 0° 20 дек -5° / 2° 21 дек -4° / 2°
1553м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 33
преглеждания за целия период 1608
Дата на публикуване 17.10.2016г.
Крепостта е разположена на 5,23км югозападно от Банско върху възвишение със стръмни склонове. Крепостта е охранявала пътя, който е минавал по долината на река Места през Пирин за долината на река Струма. Срещу нея, от другата страна на пътя е крепостта Градище. По стратегическото си значение крепостта Ситан кале е била една от най-големите и най-важните по течението на река Места. Византийският хорнист Георгий Кедрин я описва като "забележителен град", свидетелство за нейната значимост в онова далечно време и ролята ѝ на многобройно военно селище.Разкрити са части от южната крепостна стена, две кули и други градежи.

Ситан кале (Банското кале) е изградено през ранновизантийския период и е част от Средногорската отбранителна система. Укреплението обхваща площ от 7-8 дка и има добре запазени сектори от крепостни стени и кули. Крепостта е разположена на разположена на стратегическо място. Една от основните й функции е да охранява римския път, които свързва Златишкото поле с Горнотракийската низина.

Установено е, че кретостта е използвана в два периода: византийски IV-VIв и средновековен Xl-Xllв. По всяка вероятност Банското кале е превзето и опожарено при масираните нападения на хуни, авари и славяни. Крепостта е възстановена през средновизантийския период, като повредените стени са ремонтирани и е издигната втора кула до южната крепостна стена. Укреплението е било отново опожарено вероятно в края на Xllв, по време на Третия кръстоносен поход. От този период датира един железен връх от арбалетен болт (тежка стрела), която се откри в опожарените останки до южната крепостна стена.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо