Рейтинг:
5.0 / 14 оценки
Места за нощувка наблизо

Село Лещен

село Лещен
умерен дъжд 28°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 28° 26 юни 15° / 30° 27 юни 15° / 27° 28 юни 14° / 21° 29 юни 13° / 26°
957м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 139
преглеждания за целия период 30400
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 26.11.2014г.
Село Лещен е един от най-привлекателните и автентични курорти за селски туризъм в България. Разположено върху южния склон на Западните Родопи община Гърмен, пред него се открива незабравима гледка към Пирин планина.

Петнадесет реставрирани стари къщи предлагат характерната за този край възрожденска атмосфера, съчетана с модерен комфорт. Къщите са с просторни чардаци, китни дворове и механи, в които гостите имат възможност да приготвят сами храната си с продукти от местното стопанство, макар че ресторанта е отдавна вече известен за любителите на добрата кухня дори и в чужбина.

Целогодишно, домакините предлагат различни начини на забавления и отдих – риболов, излети в планината, плуване и балнеолечение в близкия курорт Огняново, бране на гъби и билки, разходки до съседните етнографски комплекси Ковачевица, Долен и Делчево, както и еднодневни пътувания до Роженския манастир край Мелник и известния ски-курорт Банско.

В Лещен интерес в архитектурно отношение представляват повечето къщи. По-забележителни и включени във ваканционното селище за селски туризъм "Лещен" са къщите на Илия И. Поюков (Панзювите къщи), Иван Д. Гамишев (Адвокатската къща), Симеон И. Кашев (Пашкотевата къща), Стойчо Д. Киричев (Баджанаците), Иван А. Муртев (Муртевата къща) и Божия А. Киричева.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 7

Елиа преди 3 години

Това трябва да се почувстава на живо :)

Кирил преди 6 години

Красиво българско село, което седи в Родопа планина но гледа към Пирина

Станислав преди 6 години

Лещен не е от местата,където бих отишъл отново.Същото важи и за Ковачевица.Нито пътят е като хората,нито има атмосфера.Казвам го това,като правя сравнение с Жеравна,Медвен,Катунище и Боженци.Те ни грабнаха веднага,но Лещен и Ковачевица,не.

Виктор преди 7 години

Китно Българско селце.

Нели преди 8 години

Красива е Родопа планина.Сърцето и очите ми гледат натам,Скоро ще ме заведат и краката ми там.Това което очите виждат е памет завинаги.Прекрасно .

Даниела преди 8 години

Неповторимо,старинно селце !! Времето сякаш е спряло....

Елена преди 9 години

Обичам това място! Не може да се опише,трябва да се види!

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 03 септември 2018

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още