Разходка в миналото - 13 автентични исторически резервата, съхранили паметта на България

Вместо да отваряш учебниците, организирай си нагледен урок по история, като разгледаш някои от най-значимите архитектурно-исторически резервати в България, запазили жив българския дух и традиции.

Източник:
Публикувано на:
19 Юли 2018
Рейтинг:
5.0 / 12 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
10642 бр.
Най-добрият начин да узнаеш повече за произхода ни, е като се докоснеш до бита и културата на нашите прадеди. Предлагаме ти да се разходиш из градовете и селата, съхранили българщината и древните ни традиции във всеки камък, всяка греда, мост и чешма. Подготвили сме ти списък с едни от най-значимите исторически резервати в родината ни, които ще ти помогнат да скрепиш връзката си с миналото, за да можеш по-уверено да крачиш към бъдещето.

Архитектурно-исторически резерват Несебър


Снимка: opoznai.bg

Несебър е един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години. За многовековната му история свидетелстват множеството археологически находки. Голяма част от тях могат да бъдат разгледани в Археологическия музей в Стария град, където е проследено съществуването на града по времето на траките, Римската и Византийската империя и българската държава.

Архитектурно-исторически резерват "Вароша" - Ловеч


Снимка: bulgariatravel.org

Архитектурно-историческият резерват "Вароша" обхваща цялата стара част на град Ловеч. На територията му се намират над 200 исторически и архитектурни паметници от местно и национално значение. Сред тях са: музей "Васил Левски", Етнографският комплекс, Ловешката средновековна крепост, църквите "Успение Богородично" и "Света Неделя", Покритият мост, сградата на училище "Йосиф I", където е написана песента "Върви, народе възродени", както и много домове, свързани с дейността на Васил Левски.

Архитектурно-исторически резерват Копривщица


Снимка: koprivshtitza.com

Архитектурно-исторически резерват Копривщица е единственият град-музей в България. Той може да се похвали с 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници. Най-забележителни сред тях са къщите-музеи на писателите Любен Каравелов и Димчо Дебелянов, революционерите Тодор Каблешков и Георги Бенковски, абаджията Ненчо Ослеков и търговеца Петко Лютов. Тук се намират и над 40 старинни чешми от различни исторически периоди и няколко древни мостове.

Архитектурно-исторически комплекс "Даскалоливницата" – Елена


Снимка: bulgariatravel.org

Архитектурно-исторически комплекс "Даскалоливница" включва три музейни обекта, отворени за посещение - "Камбуров хан", вградената в земята църква "Свети Никола" и първото класно училище "Даскалоливница". Поетът П. Р. Славейков, който бил един от възпитаниците на училището, му дал романтичното име "Даскалоливница" - място, където се "отливат" даскали.

Архитектурно-исторически резерват Ковачевица


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Ковачевица е архитектурна приказка от камък и дърво, с уникалния за България ренесансов стил с високи огради и красиви дворове, привлякла вниманието дори на родното кинопроизводство. Комплексът пази цялото великолепие на народната душевност, трудолюбие и талант на българина.

Архитектурно-исторически резерват "Боженци"


Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Боженци е китно възрожденско селце с 600-годишна история. Легендата за създаването му ни отвежда в далечната 1393г. Овдовяла болярка на име Божана, заедно с невръстните си синове, тръгнала да търси убежище в планината. Така тя стигнала до красива местност в северните склонове на Балкана и там основала селището Боженци.

Архитектурно-исторически резерват Жеравна


Снимка: Мирослава Цветкова/opoznai.bg

Районът на селото е обитаван още от древността. През XVII век Жеравна се превръща в голям занаятчийски и културен център. Днес Жеравна е архитектурен и музеен резерват с добре запазени и възстановени възрожденски къщи, изографисани и с изящна дърворезба, тесни калдъръмени улички и многобройни чешми.

Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив


Снимка: bulgariatravel.org

Старият град, както е известен комплексът, е разположен на естествено възвишение – трихълмието. Пловдив е един от най-старите градове в Европа – началото му датира от 4000 години пр.Хр. През вековете тук са живели много народи. Всеки е оставил както останки от своята култура, така и своето име на града.

Архитектурно-етнографският комплекс "Етър" - Габрово


Снимка: Anilevi/opoznai.bg

Архитектурно-етнографският комплекс "Етър" е умален размер на някогашно Габрово. Той е първият по рода си музей на открито, който показва българския бит, култура и занаятчийство с малките си талпени и двукатови къщички и голямата чаршия.

Архитектурно-музеен резерват Арбанаси


Снимка: bulgariatravel.org

Арбанаси е едно от най-живописните древни селца на България. То е съхранило възрожденския си дух и архитектура и се е превърнало в музеен резерват. В него са запазени 144 къщи с богата вътрешна украса, 5 църкви и 2 манастира.

Национален историко-археологически резерват "Плиска"


Снимка: bulgariatravel.org

Първата ни столица е била и един от най-големите и богати градове в света. Днес Плиска е част от историко-археологически резерват. Столицата притежава забележителна архитектура, която е съчетание от тракийски, славянски и прабългарски мотиви. Добре запазените ѝ руини свидетелстват за някогашната ѝ слава и величие.

Историко-археологически резерват "Велики Преслав"


Снимка: Радо Ангелов/opoznai.bg

Старата столица е съперничила по слава и великолепие на византийския Константинопол. Днес в нейния музей може да видите част от големите й богатства - Преславското златно съкровище, ценна сбирка от епиграфски паметници (надписи) от Златния век и уникална колекция от оловни печати.

Архитектурно-парков комплекс "Двореца" - Балчик


Снимка: bulgariatravel.org

Бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург е разположена на около 2 км югозападно от град Балчик, в красива местност между балчишките скали и морето. Резиденцията е проектирана от италианските архитекти Америго и Аугустино през 1924г, а паркът по протежение на крайбрежието е разработен от швейцарския градинар Жул Жани. Комплексът е съставен от няколко вили и постройки с характерно излъчване.

Коментари · 3

gogo преди 4 години

българия неможе дасе опише тя трябва дасе опознае

Коментирай 1000 символа