5 от най-романтичните села в България

Имате нужда от идеи за разходка, семейна почивка или романтично изживяване? Ето ви няколко предложения от нас.

Източник:
Публикувано на:
19 Май 2017
Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
7857 бр.

Снимка: bulgariatravel.org

Нека се разходим из едни от най-красивите и китни български села, които ще ни разкрият един друг свят. Много по-спокоен, лишен от суетата на забързаното ежедневие в големия град.

Село Лещен  е един от най-привлекателните и автентични курорти за селски туризъм в България. Разположено върху южния склон на Западните Родопи община Гърмен, пред него се открива незабравима гледка към Пирин планина.


Снимкаhaiduk-tourist.blogspot.bg

Петнадесет реставрирани стари къщи предлагат характерната за този край възрожденска атмосфера, съчетана с модерен комфорт. Къщите са с просторни чардаци, китни дворове и механи.

Отправяме се към село Ковачевица -  малко самотно селце, което притежава особена приказност. Основаването на Ковачевица по предание се свързва със заселници от съседното село Рибново и вероятно от Банско. За първи път името му е отбелязано в османските регистри през 15-16 в.


Снимкаhaiduk-tourist.blogspot.bg

Селото е запазило автентичния си вид от 18-19 век и е едно от най-известните и красиви български села. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво. Ковачевица е архитектурен резерват, подобно на Копривщица и Стария Пловдив, и е запазила живописната си възрожденска архитектура.

Жеравна е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, област Сливен. Някога на това място имало старо тракийско селище, наречено Потук (и сега над Жеравна има местност с име "Пòтъка").


Снимка: Izvora/bg.wikipedia.org

Жеравна е световен архитектурен паметник. До ден днешен са запазени близо 200 къщи със статут на паметници на културата, всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години. В околността бликат множество извори, повечето от които са вкарани в чучурите на чешми, с които е известно селцето.

Село Бръшлян е обявено за архитектурен резерват, заради десетките къщи и ансамбли, типични представители на странджанската архитектура от 18 и 19 век. От тях 9 са архитектурни паметници на културата с национално значение, 22 са ансамбли, а останалите къщи са от местно значение.


Снимка: с.Бръшлян/Facebook

С усилията на местното Дружество за защита на природното и историческо наследство "Бръшлян" и кметството са реставрирани килийното училище (функционирало през 1871-1877 г.), параклисите "Св. Пантелеймон", "Св. Петка" и "Св. Лефтера", камбанарията на църквата "Св. Димитър" (от края на 17 век) и е организирана етнографска сбирка и музей на открито на традиционното земеделие. На няколко километра от селото има следи от долмени и тракийски светилища.

Село Широка лъка е името на едно приказно родопско селце, в което оживяват българските фолклорни традиции и обичаи. Намира се на 5км от един от най-известните планински курорти у нас - Пампорово. Емблема на селцето са красивите възрожденски къщи, които са разположени амфитеатрално от двете страни на реката.

Снимкаbulgariatravel.org

Една разходка в това китно селце, ще ви отведе в епохата на Възраждането. Запазените автентични къщи, калдъръмени улици и сводести мостове, както и местните песни и обичаи превръщат Широка лъка в архитектурен и фолклорен резерват.

Ако след дългото и интересно пътешествие из българския бит сте малко уморени и може би гладни, седнете в някоя от местните механи и опитайте вкусни традиционни специалитети.

Коментари

Коментирай 1000 символа