Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 7 оценки

Клисура

Клисура
ясно небе 8°C
5 дневна прогноза
днес -2° / 10° 09 апр 1° / 12° 10 апр 3° / 15° 11 апр 5° / 12° 12 апр 4° / 10°
725м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 62
преглеждания за целия период 7067
Дата на публикуване 10.09.2012г.
Легендарният образ на Боримечката и прочутите черешови топчета ще ви посрещнат в Клисура - един от най-славните градове на България. Неговият героичен подвиг по време на Априлското въстание му отрежда главна роля в историята ни. Разположен е в красива живописна местност между Стара планина и Средна гора, само на 25км от възрожденския град-музей Копривщица. Всяка година на 1 май - празникът на Клисура, може да станете свидетели на атрактивна възстановка на славните събитията от 1876г, която завършва с тържествена заря. Звънът на камбани и химнът на града "Пустите клисурци" огласят целия район и приканват всички жители и гости да се включат в празненствата. И настава истинско веселие!

Градчето несъмнено ще ви очарова със своята атмосфера, която пази и до днес спомена за героичните клисурци. За да се потопите изцяло в историята, посетете църквата "Св. Николай Чудотворец", където е било обявено началото на Априлското въстание. Автентичната камбана, която разгласява бунта на клисурците, може да видите на почетно място в градския Исторически музей. Сред богатствата му е и запазено от това време оригинално черешово топче. Негови умалени копия може да си закупите като чудесен сувенир за спомен.

В Павурджиевата къща, която е част от музея, пък ви очаква единствената запазена днес розоварна. В миналото тя е произвеждала най-качественото розово масло в този край на Розовата долина. В същата къща е учреден и първият таен революционен комитет на Четвърти революционен окръг – Пловдив.

Освен с "живата" история, Клисура ще ви впечатли и с още едно богатство - единственият у нас Музей на картофите. Той се помещава в Червенаковата къща, в която може да видите и типичен възрожденски дюкян. Истинска атракция за жителите и гостите на града се превръща Празникът на картофа, който се състои в края на октомври. Тържествата са съпроводени с концерти и организиране на кулинарни конкурси и връчване на награда "Златен картоф". Очакват ви много вкусотии и голямо веселие!

Неустоими картофени специалитети може да опитате и в историческата местност Зли дол, където се намират много ресторантчета в типична възрожденска атмосфера.

Желаем ви приятно прекарване и добър апетит!
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

Историческият музей: възрастни – 2лв, учащи – 1лв.

Работно Време:

Историческият музей: 08:00 - 12:00 и 13:00 - 17:00ч (без събота и неделя)

Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 2

Анелия преди 7 години

Хубави забележителности.

Любомир преди 4 години

Уникално място заредено с чист български дух

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още