• Къща–музей на Пеньо Пенев – с. Добромирка
  • GPS Координати: 43.08360752, 25.26551655
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Къща–музей на Пеньо Пенев – с. Добромирка

село Добромирка
ясно небе 0°C
5 дневна прогноза
днес -6° / 0° 04 дек -2° / 5° 05 дек 4° / 11° 06 дек 7° / 12° 07 дек 6° / 11°
367м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 9
преглеждания за целия период 121
Дата на публикуване 21.02.2020г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Къща–музей на Пеньо Пенев – с. Добромирка" за още по-богато съдържание.
Големият български поет Пеньо Пенев е роден на 7 май 1930 г. в село Добромирка. В знак на признателност към поета, родната му къща е превърната в музей а в центъра на селото е издигнат бюст-паметник Пеньо Пенев.

Всяка година на рождената дата на поета се поднасят цветя и венци пред паметника на "Поета с ватенката".
Днес в село Добромирка, което се намира в община Севлиево, не далеч от язовир Александър Стамболийски в родната къща на поета Пеньо Пенев е подредена експозиция, представяща живота и произведенията му. Къщата е преустроена, като музей през 1980 г. Тя е на два етажа, като на първия са разположени експонати, даващи информация за строителството на селото. В селото са родени много майстори строители, известни в целия регион. Изложени са много грамоти и майсторски свидетелства на местните занаятчии. Могат да бъдат разгледани много снимки, както и информация за по–знатните работници.
На втория етаж са разположени четири стаи, където е събран целият живот на големия български поет Пеньо Пенев. В две от стаите са изложени много снимки на поета със семейството му, както и са изложени стихове, писма и грамоти, връчвани на поета приживе. Третата стая е личната стая на поета, в нея има малка маса, разположена в ъгъла, близо до масата е разположена и личната мастилница на поета, както и неговата перодръжка. В другия край на стаята е разположено легло, покрито с красива покривка, най – вероятно ръчна изработка. Интересни са и изложените, в стаята му дрехи, носени от времето, когато е работил, като строител.
В последната стая на горния етаж са изложени предмети, представящи бита и културата на местното население. Могат да бъдат разгледани малки трикраки столчета, кратунки за вода, издълбани от интересен сорт тиквички, както и различни съдове за приготвяне на храна.

Много от местните хора, с усмивка на лицето си спомнят семейството на поета, както и неговият добър характер. В съседната къща, пък живее близка роднина на семейството, още щом забележи хората, които са дошли да разгледат, тя се втурва и започва да разказва интересни истории свързани с живота на Пеньо Пенев.

Освен интересната експозиция в родната къща, приятно място е и самата местност, около селото, защото природата е повече от привлекателна и гостоприемна.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Препоръчани продукти

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо