• Дом-музей "Д-р Атанас Москов" - Севлиево
  • GPS Координати: 43.02609230, 25.10328770
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Дом-музей "Д-р Атанас Москов" - Севлиево

Севлиево
предимно ясно 9°C
5 дневна прогноза
днес 4° / 10° 06 дек 6° / 13° 07 дек 6° / 9° 08 дек 5° / 11° 09 дек 6° / 13°
202м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 8
преглеждания за целия период 1062
Дата на публикуване 16.01.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Дом-музей "Д-р Атанас Москов" - Севлиево" за още по-богато съдържание.
Доктор Атанас Москов е една от най-светлите личности в новата история на България – доктор по международно право, член на Изпълнителния комитет на Социалистическия интернационал, почетен председател на БСДП, почетен гражданин на Севлиево. Приживе той е мъдрец, философ, борец за социални правдини, топъл и отзивчив събеседник и съветник. През 1903г, когато той се ражда, в Севлиево вече има изградена силна и влиятелна организация на БСДП, един от нейните дългогодишни ръководители е неговият кръстник Андрея Конов, там членуват и по-големите му братя. В гимназиалните класове Атанас Москов става основател и председател на младежката социалдемократична група "Жан Жорес".

Следва две специалности в София и същевременно е секретар на Младежкия социалдемократически съюз като междувременно работи, за да живее. Водоразделна за него е 1927 година, когато се включва в европейското социалдемократическо движение. В Брюксел успешно съчетава работата в Изпълнителния комитет на Социалистическия интернационал с подготовката на докторска дисертация по международно право.След 1935г в България се установява военно-монархическа диктатура и той не се поколебава да тръгне за родината заедно с младата си съпруга Рене, за да помогне за възстановяване на демократичните принципи. В България е избран за народен представител, член е на опозицията през 40-те години, и изкарва седем тежки години като концлагерист в Белене. Въдворен е със семейството си в Севлиево и от 1954 до 1965 година работи като машинописец в Психиатричната болница. През 1989г заедно с няколко свои съмишленици възстановяват БСДП и става неин почетен председател. Общинският съвет го обявява и за почетен гражданин на Севлиево. След смъртта му неговото име носи един от големите квартали на града.

Скромният дом, в който д-р Атанас Москов живя през последните 42 години от живота си и където написа по-голямата част от трудовете си, сега е превърнат в музей. Той пази спомена за семейство Москови и атмосферата, в която те живяха.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Препоръчани продукти

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още