Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Дом-музей "Д-р Атанас Москов" - Севлиево

Севлиево
ясно небе 6°C
5 дневна прогноза
днес 2° / 8° 17 фев 1° / 11° 18 фев 4° / 13° 19 фев 5° / 9° 20 фев 4° / 5°
202м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 27
преглеждания за целия период 941
Дата на публикуване 16.01.2015г.
Доктор Атанас Москов е една от най-светлите личности в новата история на България – доктор по международно право, член на Изпълнителния комитет на Социалистическия интернационал, почетен председател на БСДП, почетен гражданин на Севлиево. Приживе той е мъдрец, философ, борец за социални правдини, топъл и отзивчив събеседник и съветник. През 1903г, когато той се ражда, в Севлиево вече има изградена силна и влиятелна организация на БСДП, един от нейните дългогодишни ръководители е неговият кръстник Андрея Конов, там членуват и по-големите му братя. В гимназиалните класове Атанас Москов става основател и председател на младежката социалдемократична група "Жан Жорес".

Следва две специалности в София и същевременно е секретар на Младежкия социалдемократически съюз като междувременно работи, за да живее. Водоразделна за него е 1927 година, когато се включва в европейското социалдемократическо движение. В Брюксел успешно съчетава работата в Изпълнителния комитет на Социалистическия интернационал с подготовката на докторска дисертация по международно право.След 1935г в България се установява военно-монархическа диктатура и той не се поколебава да тръгне за родината заедно с младата си съпруга Рене, за да помогне за възстановяване на демократичните принципи. В България е избран за народен представител, член е на опозицията през 40-те години, и изкарва седем тежки години като концлагерист в Белене. Въдворен е със семейството си в Севлиево и от 1954 до 1965 година работи като машинописец в Психиатричната болница. През 1989г заедно с няколко свои съмишленици възстановяват БСДП и става неин почетен председател. Общинският съвет го обявява и за почетен гражданин на Севлиево. След смъртта му неговото име носи един от големите квартали на града.

Скромният дом, в който д-р Атанас Москов живя през последните 42 години от живота си и където написа по-голямата част от трудовете си, сега е превърнат в музей. Той пази спомена за семейство Москови и атмосферата, в която те живяха.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта
Посетено от:
РадоРГеоргиГ
Добавено в любими:
Десислава

Оферти за нощувки наблизо

Къща за гости Моневски
1 нощувка 2 43лв/ден 1 бр. 128 бр. Оферта от Nastani.bg

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още