Рейтинг:
4.8 / 8 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Кадин мост – Невестино

село Невестино (Област Кюстендил)
ясно небе 8°C
5 дневна прогноза
днес 1° / 11° 27 ное 2° / 13° 28 ное 3° / 13° 29 ное 3° / 8° 30 ное 3° / 4°
445м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 75
преглеждания за целия период 8002
Дата на публикуване 26.09.2014г.
Кадин мост (Невестин мост) е изключителен архитектурен паметник в центъра на с. Невестино. Представлява средновековен мост, построен на р. Струма с дължина 100м. Архитектурата му представлява смес от антични, средновековни и ренесансови форми, пресъздадени на местна почва. Изграден е от дялани, гранитни блокове, някои от тях взети от антични строежи. Има 5 свода. Има украси от сталактитови орнаменти и розети. В източния парапет от южната страна на моста е вградена гранитна плоча с надпис на турски език, в който се съобщава, че мостът е изграден по нареждане на везир Исак паша от Егира през 1470г.

Кадин мост се счита за един от най-забележителните паметници на строителството в България от този период и през 1968г е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение. От него се разкрива прекрасна гледка към планината Рила, а до него има хубав парк, с места за отдих, почивка и риболов. В непосредствена близост до моста, в ниската част до самия разлив на реката е реставрираният Четирски хан, където гостите на селото могат да опитат вкусни ястия. Намира се на 13км от Кюстендил.

Названието на моста "Кадън кюпреси" (Невестин мост) е свързано с легендите за построяването му. Според една от тях, мостът непрекъснато се рушел при строенето и майсторите решили, че за успешното му довършване ще трябва да дадат курбан една от жените си – първата, която ще им донесе ядене. Първа дошла Струма невеста, жената на майстор Мануил и затова тя била зазидана. Затова мостът бил наречен "Невестин" – на турски "Кадън" (по-късно "Кадин").

Според друга легенда мостът е построен по заповед на султан Мурад като сватбен подарък на една смела българска невеста. Когато бил веднъж на поход на това място срещнал сватба. Сватбарите не се побояли от султанските войски и невестата даже се поклонила на султана. Когато я питали що да я дарува, тя пожелала да направи мост над реката. Мостът бил наречен "Невестин" или по-късно "Кадин".

Според трета легенда, мостът бил изграден по настояването на местен турски съдия - на турски "кадия", и оттам получил и името си "Кадин" мост.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Препоръчани продукти

Коментари · 2

Кирил преди 5 години

Мостът е много внушителен и е на две минути от главният път. Задължително го посетете ако минавате наблизо!

Мариета преди месец

В момента е в ремонт.

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 01 май 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още