Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.6 / 5 оценки
Места за нощувка наблизо

Кадин мост – Невестино

село Невестино (Област Кюстендил)
умерен дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 22° 25 юни 13° / 22° 26 юни 14° / 22° 27 юни 15° / 24° 28 юни 11° / 23°
445м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 103
преглеждания за целия период 6613
Дата на публикуване 26.09.2014г.
Кадин мост (Невестин мост) е изключителен архитектурен паметник в центъра на с. Невестино. Представлява средновековен мост, построен на р. Струма с дължина 100м. Архитектурата му представлява смес от антични, средновековни и ренесансови форми, пресъздадени на местна почва. Изграден е от дялани, гранитни блокове, някои от тях взети от антични строежи. Има 5 свода. Има украси от сталактитови орнаменти и розети. В източния парапет от южната страна на моста е вградена гранитна плоча с надпис на турски език, в който се съобщава, че мостът е изграден по нареждане на везир Исак паша от Егира през 1470г.

Кадин мост се счита за един от най-забележителните паметници на строителството в България от този период и през 1968г е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение. От него се разкрива прекрасна гледка към планината Рила, а до него има хубав парк, с места за отдих, почивка и риболов. В непосредствена близост до моста, в ниската част до самия разлив на реката е реставрираният Четирски хан, където гостите на селото могат да опитат вкусни ястия. Намира се на 13км от Кюстендил.

Названието на моста "Кадън кюпреси" (Невестин мост) е свързано с легендите за построяването му. Според една от тях, мостът непрекъснато се рушел при строенето и майсторите решили, че за успешното му довършване ще трябва да дадат курбан една от жените си – първата, която ще им донесе ядене. Първа дошла Струма невеста, жената на майстор Мануил и затова тя била зазидана. Затова мостът бил наречен "Невестин" – на турски "Кадън" (по-късно "Кадин").

Според друга легенда мостът е построен по заповед на султан Мурад като сватбен подарък на една смела българска невеста. Когато бил веднъж на поход на това място срещнал сватба. Сватбарите не се побояли от султанските войски и невестата даже се поклонила на султана. Когато я питали що да я дарува, тя пожелала да направи мост над реката. Мостът бил наречен "Невестин" или по-късно "Кадин".

Според трета легенда, мостът бил изграден по настояването на местен турски съдия - на турски "кадия", и оттам получил и името си "Кадин" мост.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Екскурзия до Италия и Швейцария! 5 нощувки със закуски, плюс самолетен транспорт и възможност за екскурзия с "Шоколадовия влак"
4 бр. 5 нощувки 88:88:88 София 148лв/ден
Валидност на ваучера:
от 18 Май до 25 Юни 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Екскурзия до Будапеща, Виена и Белград през Август! 3 нощувки със закуски, плюс транспорт
6 бр. 3 нощувки Благоевград1 53лв/ден
Валидност на ваучера:
от 31 Май до 7 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Почивка на остров Закинтос през Септември! 5 нощувки на база All Inclusive, плюс транспорт
19 бр. 5 нощувки София 69лв/ден
Валидност на ваучера:
от 31 Май до 16 Август 2019г.
Към офертата

Коментари · 1

Кирил преди 3 години

Мостът е много внушителен и е на две минути от главният път. Задължително го посетете ако минавате наблизо!

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 01 май 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още