Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Язовир "Пасарел" - София

Софийско
умерен дъжд 24°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 25° 26 юни 16° / 23° 27 юни 16° / 26° 28 юни 15° / 24° 29 юни 12° / 23°
697м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 314
преглеждания за целия период 4842
Дата на публикуване 26.06.2015г.
Пасарел е малък язовир разположен на изключително красиво място в Панчаревският пролом на река Искър, между Лозенска планина и Плана, в землището на село Долни Пасарел. Водите му се използват за силодобиване и питейно-битово водоснабдяване на София. Самото езеро е вододайна зона и риболовът, както и къпането са забранени, но е едно чудесно място за разходка.

Язовир Пасарел e част от каскада Искър, създадена като питеен, напоителен и енергиен източник за Софийската агломерация. Изграден е във връзка с акумулиране и изравняване на водните количества на р.Искър от стената на яз.Искър до ВЕЦ Пасарел, а от третата турбина на ВЕЦ-а е изградена аварийна връзка с Пречиствателна станция "Панчарево". Водите на язовира се използват за силодобиване от по-ниско разположената ВЕЦ Кокаляне. Той е многогодишен изравнител и се стопанисва от Държавно предприятие "Язовири и каскади НЕК", язовирен район "Искър".

Язовир Пасарел е второто водохранилище до София и е с дължина 2.5км и ширина до 320м. Намира се на 25км югоизточно от центъра на София, на надморска височина 700м. Близо до язовира е разположена в.з "Пасарел" и историческата местност "Стражарски дол", където е лобното място на Българският летец-изтребител Димитър Списаревски, в памет на който е изграден пасарелският параклис "Св. Георги Победоносец".

От района на язовир "Пасарел" започва създадената през 2010 година екопътека "Лозенска планина", която продължава по-нататък към вр. Половрак, Лозенският манастир "Св. Спас" и с. Лозен.

Пасарелското езеро или яз.Пасарел, както е официалното му наименование, е прекрасно място за разходка и пикник.
Приблизително в средната му част е изграден въжен мост, който свързва шосето със северната дъга на езерото, където е и вилната зона. На шосето до моста има спирка на автобус №3 от градския транспорт, както и място за паркиране на автомобили. До северната страна може да се стигне и с автомобил, като пътят минава през селото, след това предстоят около 2км черен път и езерото се открива пред вас като на длан.

От север е заобиколено с прекрасна горска пътечка, от където може да наблюдавате различни видове риба плуваща на спокойствие дори до самия бряг. В района има ресторанти и места за пикник. В околностите над езерото се простират полегати зелени поляни сред борови и широколистни гори, където се разкриват типичните красиви гледки на Средногорието. Едновременно се виждат на запад Витоша, на юг Плана, на югоизток Рила, а в низината - прекрасното Пасарелско езеро. На север от езерото, само на 20мин, се намира паметният кът и лобно място на Националния герой кап.Димитър Списаревски. Там са изградени пейки, маси, беседка и е едно чудесно място за отдих през уикенда.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта
Посетено от:
YoshkajulianАнтонияФани+69
Искат да посетят:
NarineДесиславаDiana+50
Добавено в любими:
ДесиславаМануелаAdamEmanuil+20

Популярни оферти

Grabo.bg Тренировка с каяк и професионален треньор - обучение и гребане
19 бр.
Валидност на ваучера:
от 20 Юни до 20 Юли 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Хотел Галант - нощувка със закуска
1 нощувка 2 41лв/ден
Grabo.bg 15 минути парасейлинг в язовир Искър - за един, двама или трима, плюс видеозаснемане
5 бр.
Валидност на ваучера:
от 21 Юни до 30 Август 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо