• Гробница на цар Севт III "Голямата Косматка" – Казанлък
  • GPS Координати: 42.69159700, 25.35849700
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.9 / 14 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Гробница на цар Севт III "Голямата Косматка" – Казанлък Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Казанлък
умерен дъжд 8°C
5 дневна прогноза
днес 7° / 10° 17 окт 7° / 9° 18 окт 6° / 14° 19 окт 7° / 14° 20 окт 6° / 13°
508м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 115
преглеждания за целия период 20652
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Гробницата на тракийския цар Севт III се намира в могилата Голямата Косматка, на 1км южно от гр. Шипка и на 12км северно от гр. Казанлък. Открита е през 2004г. Гробницата е строена през втората половина на Vв пр. Хр. В нея са открити златният венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем, апликации за конска амуниция и др., които са представени в Историческия музей в град Казанлък. Забележителна е ритуално погребаната пред фасадата бронзова глава от статуята на Севт III, която е доста детайлна. Тя е важно свидетелство за тракийските орфически ритуали.

Храмът гробница се състои от коридор, преддверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера, изградена като саркофаг от два монолитни каменни блока, единият от които тежи над 60т. Трите помещения са изградени с правоъгълни каменни блокове и са покрити с плочи. Двукрила мраморна врата затваря входа на кръглата камера. Горните полета на крилата са украсени с изображения на бог Дионис, като в източното той е олицетворение на слънцето, а в западното – на земята и нощта.

В правоъгълната камера са ритуалното ложе и ритуална масичка. Те били покрити с тъкан, изработена от златна нишка, след което е било извършено пищно погребение на владетеля. Върху фиалата, каничката и шлема е изписано името на Севт, което доказва, че в началото на ІІІв пр. Хр. тук е погребан Севт ІІІ - известният тракийски владетел на Одриското царство.

Столицата на неговото царство Севтополис се намира на десетина километра югозападно от гробницата, на дъното на язовир "Копринка". В гробницата е погребана главата от статуята на Севт, която е стояла на пиедестал в столицата Севтополис.

В камерата грижливо са положени личните вещи и даровете, необходими за задгробния живот на владетеля. При погребението е зазидан входът на кръглата камера и на преддверието, конят на владетеля е принесен в жертва, а коридорът е ритуално опожарен.

Гробницата е част от Долината на тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмовете, открити в могилите Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша.

Уредниците от Историческия музей в Казанлък предлагат обиколка и беседи на български, английски и немски език.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Възрастни: 6.00лв.

Учащи (ученици и студенти): 2.00лв.

Деца до 7 години: Безплатно

Беседа на български език: 5.00лв.

Беседа на чужд език: 10.00лв.

Работно Време:

Всеки ден от 09:00 до 17:00 ч.

Телефон:
Виж карта

Коментари · 5

Ина преди 1 година

Интересно за посещение. По случайност уцелихне "промоцията". Обясниха ни, че всеки последен понеделник от месеца атракционът е безплатен за посещения. Същото важи и за "Грифоните", "Оструша", "Хелвеция".

Евгения преди 2 години

Входът е 6 лв. Много интересно място. За пръв път виждам копия от намерените неща да са оставени на местата, където са били намерени, а не само снимков материал. Допринася за автентична атмосфера. Имаше и беседа. Заслужава си.

пламен преди 3 години

Магическо ...

Георги преди 7 години

Много красив обект. Радвам се, че е останало съхранено. Горещо препоръчвам и могилата Оструша, особено за хора които се интересуват от изкуство - там няма злато и керамика, но архитектурата на самата гробница е впечатляваща.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Издигни се в небето над Казанлък! Полет с мотоделтапланер, управляван от пилот с над 4500 летателни часа
9 бр. 9 бр. 15 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 3 Юли до 30 Ноември 2021г.
Към офертата
Подари си приключение! Полет със самолет край Казанлък - с пилот с над 4500 летателни часа
15 бр. 14 бр. 16 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 3 Юли до 15 Ноември 2021г.
Към офертата

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още