Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Архитектурен резерват "Рибарското селище" - Тутракан

Тутракан
ясно небе 18°C
5 дневна прогноза
днес 8° / 21° 22 сеп 8° / 25° 23 сеп 11° / 29° 24 сеп 15° / 27° 25 сеп 14° / 19°
преглеждания за последните 30 дни 89
преглеждания за целия период 2948
Дата на публикуване 21.10.2014г.
В Тутракан е единственото в страната естествено обособило се по поречието на реката рибарско селище. Със своята самобитност, чистота и възрожденски дух Архитектурен комплекс "Рибарската махала" е съхранен за поколенията в своя автентичен вид с рибарските мрежи, с лодкарските работилници и рибарските къщи. Той напомня като жива легенда за този поминък на нашите прадеди, предава се от поколение на поколение, за да може и до днес Тутракан да не загуби същността си като най – виден риболовен и лодкостроителен център на съвременна България по река Дунав.

Рибарска махала е разположена в североизточната част на Тутракан. Тя е паметник на културата от национално значение с висока степен на автентичност. До началото на ХХ век в нея живеят 1437 рибарски семейства и броят на професионалните рибари нараства на 2296 души при население 7926 жители на града. Независимо от настъпилите превратности в съдбата на Тутракан и Южна Добруджа до 40 – те години на ХХв общият брой на риболовците достига до около 5000 души, а на "рибния пристан" има 1300 двуостри рибарски лодки. Архитектурен резерват "Рибарска махала" е неразривна част от музейната експозиция на Етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене".

Научната стойност на Рибарска махала се откроява и от факта, че в нея има изградени къщи отпреди 150–200 години и по своята архитектура имат национално значение.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още