• Архитектурен резерват "Рибарското селище" - Тутракан
  • GPS Координати: 44.05082400, 26.61187800
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.3 / 4 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Архитектурен резерват "Рибарското селище" - Тутракан

Тутракан
разкъсана облачност -2°C
5 дневна прогноза
днес -6° / -1° 10 фев -7° / 2° 11 фев -4° / 4° 12 фев -2° / 4° 13 фев -1° / 3°
преглеждания за последните 30 дни 22
преглеждания за целия период 5623
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 21.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Архитектурен резерват "Рибарското селище" - Тутракан" за още по-богато съдържание.
В Тутракан е единственото в страната естествено обособило се по поречието на реката рибарско селище. Със своята самобитност, чистота и възрожденски дух Архитектурен комплекс "Рибарската махала" е съхранен за поколенията в своя автентичен вид с рибарските мрежи, с лодкарските работилници и рибарските къщи. Той напомня като жива легенда за този поминък на нашите прадеди, предава се от поколение на поколение, за да може и до днес Тутракан да не загуби същността си като най – виден риболовен и лодкостроителен център на съвременна България по река Дунав.

Рибарска махала е разположена в североизточната част на Тутракан. Тя е паметник на културата от национално значение с висока степен на автентичност. До началото на ХХ век в нея живеят 1437 рибарски семейства и броят на професионалните рибари нараства на 2296 души при население 7926 жители на града. Независимо от настъпилите превратности в съдбата на Тутракан и Южна Добруджа до 40 – те години на ХХв общият брой на риболовците достига до около 5000 души, а на "рибния пристан" има 1300 двуостри рибарски лодки. Архитектурен резерват "Рибарска махала" е неразривна част от музейната експозиция на Етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене".

Научната стойност на Рибарска махала се откроява и от факта, че в нея има изградени къщи отпреди 150–200 години и по своята архитектура имат национално значение.
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още