Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 3 оценки

Мостът на Колю Фичето на река Янтра – Бяла

Бяла
умерен дъжд 28°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 28° 26 юни 20° / 27° 27 юни 19° / 31° 28 юни 20° / 27° 29 юни 16° / 27°
преглеждания за последните 30 дни 228
преглеждания за целия период 4512
Дата на публикуване 09.07.2014г.
Беленският мост се намира в североизточния край на град Бяла, община Русе. Построен е на река Янтра през 1865-1867г по нареждане на валията на Дунавския вилает Мидхат паша. Неговото построяване се налага заради новото шосе, минаващо над р. Янтра при Бяла, което свързвало главния град на Дунавският вилает - Русе, със столицата на Османската империя - Цариград.

За построяването му полският инженер Людмил Рола, който бил на служба при Мидхат паша, поискал три милиона гроша, а майстор Колю Фичето – най-известният възрожденски майстор строител, се наел да го построи за 700000 гроша, като заложил честта и живота си.

Първо майстор Колю Фичето се заел да направи макет от восък, за да изчисли сумата, необходима за построяването на моста. Това е единственият строителен обект, на който майсторът е правил макет. Едновременно с моста в Бяла Колю Фичето построил и църквата "Св. Троица" в град Свищов.

За изграждането на моста помагали ковачи от Габрово, дърводелци и каменари от Трявна и Дряново, селяни от Бяла. Дължината му е 276м, а ширината 9,5м. Има 13 подпорни стълба и 14 полукръгли свода. В средата се издига колона, на която е поставена мраморна плоча с арабски надпис.

Каменният мост при Бяла е забележителна творба от Възрожденската епоха. Носещите стълбове са украсени със символни скулптури: грифон, лъв, нимфа, лебед. Мостът е истинско художествено произведение. При него се наблюдава уникално съчетание между архитектура и скулптура. До този момент подобни орнаменти са използвани само за украса на сгради. Неравната зидария на моста е облицована с плътен, добре обработен варовик, устоите имат вълнообразен завършек. Всеки устой наподобява фасада на сграда, пропускателните отвори са оформени като отворени и затворени прозорци.

Мидхат паша наградил майстора от името на султана с орден "Меджидие", подарил му 50 хиляди гроша и голямо място в Търново.

По времето на голямото наводнение през 1897г западната половина на моста е разрушена. През 1922-1923г е направено бетонно продължение на мястото на срутената част. През 1977г е поставена скулптурна фигура на строителя.

Мостът е обявен за архитектурно-художествен паметник на културата с протокол на НСОПК №3 от 10.04.2000г.Прототип на моста край Бяла е мостът при село Йовковци на река Веселина.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

0817 72015

Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още