Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.9 / 94 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Архитектурно-етнографският комплекс "Етър" - Габрово Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Стара Планина
умерен дъжд 25°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 26° 17 юни 16° / 26° 18 юни 16° / 25° 19 юни 16° / 25° 20 юни 16° / 26°
524м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 1504
преглеждания за целия период 27302
Дата на публикуване 27.07.2012г.
Архитектурно-етнографският комплекс "Етър" е умален размер на някогашно Габрово и е само на 8км южно от града. Това е уникално местенце, в което посетителят е в непосредствен контакт с отминалата действителност. "Етър" е първият по рода си музей на открито. Той показва българския бит, култура и занаятчийство с малките си талпени и двукатови къщички и голямата чаршия. През септември тук се провежда Есенният международен панаир на занаятите, в който участват майстори от цялата страна. Включват се дори чужденци - от подобни европейски музеи под открито небе. Събитието е съпроводено с много концерти, представяне на традиционни костюми и демонстрации на занаяти.

В етнографския комплекс се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Поради това водното колело е станало негова емблема. Интересно е, че всичките 10 обекта работят, и то по автентичен начин.

Занаятчийска чаршия е представена от 16 работилници, които са образци на балканската архитектура и разкриват самобитния талант на възрожденските строители. Тук може да наблюдавате работата на майсторите-занаятчии и да си закупите ръчно изработени предмети от метал, кожа, глина, дърво, вълна, козина и други.

На големите празници в Етъра се извършват и всички традиционни обичаи. На Еньовден, например, всеки посетител може да се провре през еньовския венец за здраве, както и да се срещне с с известни билкари и народни лечители. На Гергьовден пък целият комплекс се закичва с букова шума по стара традиция и се възпроизвеждат обреди и обичаи, свързани с настъпването на пролетта и възраждането на природата.

Ако след дългото и интересно пътешествие из българския бит сте малко уморени и може би гладни, седнете в едно от заведения и опитайте вкусни традиционни специалитети.

Цени за посещение и извършване на услуги в АЕК "Етър": http://www.etar.org/turinfo/turinfo.htm
Панорамна разходка из обектите в ЕМО "Етър" може да направите тук: http://www.etar.org
Прочети още
Сподели този обект:
Работно Време:

Зимен сезон (ноември - март): 9.00 - 16.30 ч.
Летен сезон (април - октомври): 9:00 - 19:00 ч.

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотелски комплекс Люляци - нощувка със закуска
2 бр. 1 нощувка 2 30лв/ден
Nastani.bg Хотел Балкан - нощувка със закуска
1 бр. 1 нощувка 2 32лв/ден
Grabo.bg Нощувка в подножието на връх Бузлуджа
2 бр. 1 нощувка 23лв/ден
Валидност на ваучера:
от 17 Май до 31 Юли 2019г.
Към офертата
Представления: "Чешити" дата на събитието: Вт, 18 Юни 2019 Автор: по Чудомир Драматизация и постановка: Невена Митева Хореография: Лъчезар Захариев Участват: Велислава Маринкова, Силвия Боева, Надежда Петкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Илия Костадинов, Димо Димов, Светослав Славчев, Петко Петков, Мартин Властанов, Васил Грънчаров, Валери Радев Творческият тандем от „Село, село, пусто село”(режисьор Невена Митева и хореограф Лъчезар Захариев) ви кани на новия си спектакъл по емблематични разкази от Чудомир - „Чешити”. В него са съхранени колоритния старинен език на Чудомир, животът в едно село, където битуват кой от кой по-изобретателни хора, способни да сътворят най-смешните и неповторими кукузлуци (майтапи). Кой ще се окаже най-големият мюзевирин (майтапчия) – Лъжлив Съби, Ламбо Кръчмата, Нено Сенегалеца, Баба Ната или Черна Гана? И какво може да се случи в един, единствен ден в кръчмата – ден като един човешки живот, гарниран с танци, пластични етюди и много смях? Например за да се продаде на градския тарикат едно дръгливо псе, да се установят няколко изневери, да се ожени заклетият ерген Павли и да се вземе страха на проклетата Стана. „Казват, че народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем” за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване” (Чудомир) Участва целият актьорски състав на театъра – този от „Село, село, пусто село”, обогатен с трима нови изпълнители.
18 юни Представления: "Чешити"

Коментари · 36

покажи по-стари коментари
Камелия преди 2 години

Много красиво място.Занаятите са съхранени до ден днешен там

Невена преди 2 години

Много приятно място за разходка.

Радост преди 2 години

Едно от места в България, които си заслужават да бъдат посетени.

Николай преди 2 години

Никакви занаятчии не работят в Етъра, в работилниците има само продавачи на ужким направени там предмети, които най-вероятно са внесени от Китай.

Валентина преди 1 година

Първият по рода си музей в България, който те потапя в атмосферата на една отминала епоха!

Nadq преди 10 месеца

Уникално място. Бих го посетила пак

Аделина преди 8 месеца

Удивителна атмосвера! Препоръчвам горещо!

Десислава преди 3 месеца

Всъщност Етъра е кватрал на Габрово,така че самият комплекс се намира в града,а не на 8 км от него.nnИнъче мястото е невероятно.Горещо препоръчвам!

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Мариета Димитрова на 27 юли 2017
Видеото е добавено от: Инна Ив на 04 октомври 2017
Видеото е добавено от: Радослав Жалов на 24 април 2019
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още