Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Природен парк "Българка"

Стара Планина
слаб дъжд 29°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 29° 18 юни 16° / 25° 19 юни 16° / 24° 20 юни 17° / 25° 21 юни 16° / 26°
510м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 79
преглеждания за целия период 4679
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Природният парк "Българка" заема северните склонове на централната част от Стара планина - над Шипченския и Тревненския дял от планината. Общата площ на парка е 21 772 хектара и включва територии от общините Габрово и Трявна. Средната надморска височина на парка е 940 м, а денивелацията - 1120м.

Разнообразният релеф и климатични условия са причина за голямото разнообразие от животински и растителни видове. Около 70% от официално признатите за лечебни растения в България се срещат в парка. Горският фонд на територията на "Българка" е около 80% от цялата му площ, а на бука се пада най-голям процент от дървесните видове – 65%. На територията на "Българка" са установени над 1360 растителни вида, от които 32 вида са в Червената книга на България (списък със застрашени, изчезващи и изчезнали биологични видове, живеещи на територията на България). Горите на природния парк са местообитание на кафявата мечка (Ursus arctos), вълка (Canis lupus), благородния елен (Cervus elaphus), сърната (Capreolus capreolus), дивата свиня (Sus scrofa), язовецът (Meles meles) и др. На територията на парка може да се видят още скален орел (Aquila chrysaetos), малък креслив орел (Aquila pomarina), няколко вида кълвачи, четири вида лястовици и др.

В природен парк "Българка" се намират защитените местности Студен кладенец, Столища, Мъхченица-Йововци, Соколски манастир, както и природните забележителности "Мъхнатите скали", "Виканата скала", "Естествено тисово находище" и вековното дърво "Големият бук".

На територията на парка се намират архитектурно-етнографският комплекс "Етъра" и Соколският манастир, които предоставят възможности за културен туризъм. Посетителите на "Етъра" могат да достигнат до Соколския манастир по маркирана туристическа пътека.

Паркът има още няколко екопътеки. Една от тях - екопътека "Узана" - преминава през едноименната местност, която е и географският център на България. По екопътеката има въжен тролей, детска площадка, кътове за отдих, панорамна площадка, заслони. Едно от най-интересните места, особено за децата, е “Горското училище” – класна стая с дървени чинове и дъска, която се намира на открито в гората.

Край село Бъзовец има още няколко екопътеки и веломаршрути. Габрово, Трявна и Плачковци са изходни точки и за други туристически маршрути. През територията на природен парк „Българка” преминава и европейският туристически маршрут Ком-Емине (в българската си част маршрутът преминава през местността Узана – връх Шипка – хижа "Бузлуджа" – хижа "Българка" – хижа "Грамадлива”).

Територията на парка е подходяща за конен туризъм - в района на Узана и местността Тодорчета. "Виканата скала", пещерите под връх Бузлуджа и скалните масиви около село Станчев хан са местата, подходящи за екстремен туризъм - алпинизъм, скално катерене и спелеология. За почитателите на парапланеризма и делтапланеризма подходящи са връх Исполин в Узана, връх Бедек и връх Българка.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

066 808 857

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотелски комплекс Люляци - нощувка със закуска
3 бр. 1 нощувка 2 30лв/ден
Nastani.bg Хотел Балкан - нощувка със закуска
1 бр. 1 нощувка 2 32лв/ден
Grabo.bg Нощувка в подножието на връх Бузлуджа
2 бр. 1 нощувка 23лв/ден
Валидност на ваучера:
от 17 Май до 31 Юли 2019г.
Към офертата

Коментари · 3

Стоян преди 4 години

Приказно място.

Маргарита преди 3 години

Страхотна природа, разнообразие от растителност. Подходящо място за различни видове туризъм в различните сезони.

Калинка преди 2 години

Гледката от панорамната площадка при хотел Балканци спира дъха.

Коментирай 500 символа

Видео

Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още