Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.0 / 3 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Стара градска баня "Дели Хамам" - Ловеч

Ловеч
слаб дъжд 29°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 31° 18 юни 18° / 30° 19 юни 17° / 30° 20 юни 18° / 31° 21 юни 19° / 30°
176м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 107
преглеждания за целия период 3817
Дата на публикуване 13.08.2015г.
Старата градска баня на Ловеч, строена през XVII-XVIII век, днес е превърната в единствения в Европа виртуален атракцион, посветен на водата. Музей на водата, пълен с изненади.

Вътре под специално стъкло може да се види как е действала древната отоплителна система хипокауст, също така посетителите могат да научат интересни факти за водата чрез специално изработените мултимедийни ефекти и програми. Прожектират се филми за историята на банята, за водата като живителна течност и основен фактор за съществуването на живот на планетата, за историята на Ловеч от най-дълбока древност до наши дни.

Чрез новите технологии водата в сградата се превръща във воден екран и екран от фина водна пара, върху които се прожектират картини от Ловеч. На големия купол в централното помещение на банята се прожектира небе с облаци, а на пода на къпалното помещение е прожектирана вода, която се раздвижва, когато стъпите върху нея.

Старата баня Дели Хамам Ловеч е архитектурно-строителен паметник с национално значение. Смята се, че това е последният турски хамам, използван като хигиенна баня в страната.

Общата площ на терена е 1060 кв.м, застроената площ на основата на сградата е 351 кв.м. Банята е с уникална система за затопляне на водата хипокауст, позната и прилагана при изграждане на подобни съоръжения още в античността. Водата за банята е идвала по тръбопровод от три извора. Водните пари се поемали от каналите-отдушници. В топлите помещения имало специално устройство на подовете и стените. Специални фурни вън от сградата стопляли нужния за отопление въздух и го пускали нагоре към пода и стените. Други пещи топлели водата, нужна за топлите басейни на градската баня Дели Хамам Ловеч. Непосредствено до банята е долепена пещта с принадлежащите й помещения и склад за въглища.

Голямото приемно помещение –съблекалня, е квадратно с височина 10 м. В помещението е имало шадраван. От приемното помещение се влиза в първото от помещенията на същинската баня. Централната къпалня е разделена на три части. В средата се издига по-висок полусферичен купол. Двете странични крила са покрити с по-ниски четвъртсферични куполи.

През 2014 г. Стара градска баня Дели Хамам Ловеч е била изцяло реставрирана, като автентичният облик на банята е напълно запазен. Вътрешното й разпределение е сходно с това на всички сгради с подобно предназначение, строени по това време.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Работно Време:

От Вторник до Неделя включително - от 10.00ч до 19.00ч с почивка от 14.00ч до 15.00ч
Почивен ден: Понеделник

Телефон:

Билетен център: 068 670 014

Адрес:
Ловеч, ул."Тодор Стратиев" 2
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Къща за гости Тинковата къща - нощувка със закуска
1 нощувка 2 30лв/ден
Nastani.bg Хотел Ловеч - нощувка със закуска
1 нощувка 2 35лв/ден
Nastani.bg Хотел Лиани - нощувка със закуска
1 нощувка 2 33лв/ден

Коментари · 1

Елена преди 2 години

Много интересно.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо