Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Алея "Баш Бунар" - Ловеч

Ловеч
слаб дъжд 28°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 30° 21 юни 17° / 30° 22 юни 19° / 31° 23 юни 19° / 33° 24 юни 18° / 28°
185м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 109
преглеждания за целия период 2326
Дата на публикуване 17.06.2015г.
Алеята "Баш бунар" е парк, намиращ се в южната част на гр. Ловеч.Под стръмните варовикови стени на хълма "Баш бунар" са прокарани почти успоредно на източния бряг на р. Осъм, алея, асфалтов път и ж.п. линията Ловеч-Троян. Алеята "Баш бунар" следва извивките на реката по протежение на 2км. Оформена е като парк, място за отдих на ловчанските граждани.

Идеята за оформяне на алеята е на лесничея Никола Веденков през 1908г. Застлана е с трошенокаменна настилка. Едновременно са изградени "Башбунарска чешма" и чешма "Езерото". През 1926г тук е открита ВЕЦ "Баш бунар". Връзката със старинния квартал "Вароша" е осигурена от пешеходен каменен мост. През 30-те години алеята е наименувана "Алея Бачо Кольо".

След построяването и откриването през 1948г на ж.п. линията Ловеч-Троян, алеята е реконструирана и благоустроена. Засадени са множество люляк, липа, дъб, върба, иглолистни дървета и храсти. Построен е ресторант и открит плувен басейн. Пешеходната алея е асфалтирана. През 1968г до "Башбунарската чешма" е поставена скулптурна фигура изобразяваща момък отпиващ вода от стомна на мома. Неин автор е скулптора Борис Бъчев. През 1973г е издигнат бюст паметник на Никола Веденков. Автор е скулптора Евдокия Балджиева.

Днес aлеята "Баш бунар" с нейните чудни извивки, природа и прохлада е любимо място за отдих и развлечение на ловчанските граждани и гостите на гр. Ловеч.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Къща за гости Тинковата къща - нощувка със закуска
1 нощувка 2 30лв/ден
Nastani.bg Хотел Ловеч - нощувка със закуска
1 нощувка 2 35лв/ден
Nastani.bg Хотел Лиани - нощувка със закуска
1 нощувка 2 33лв/ден

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо