• Скално образувание "Халката" - Сливен
  • GPS Координати: 42.71183100, 26.34957100
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Скално образувание "Халката" - Сливен

Сливен
ясно небе 27°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 28° 27 сеп 16° / 28° 28 сеп 15° / 19° 29 сеп 12° / 17° 30 сеп 10° / 18°
581м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 141
преглеждания за целия период 22561
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 04.09.2014г.
Кварцовото скално образувание "Халката" е типичен представител на интересните и красиви скални форми в природен парк "Сините камъни". Резултат е от рушителното действие на атмосферните фактори - слънцето, вятърът, водата. Височината на Халката е повече от 8 метра. Човек може спокойно да премине през отвора й с височина около 2 метра.

Халката е един от символите на град Сливен, привличащ с неповторимостта на дъгообразния венец над светлеещия се отвор, с преданията за магическата й сила, влияеща върху най-съкровеното нещо - Любовта; за разплисканото море, борбата на мореплавателите с морската стихия и тя, Халката спасителният пристан; за приемането на нов образ.

Старо предание носи, че в праисторически времена това място било закътан пристан на бурно море и към скалата с дупка привързвали корабите. Халката била спасение и надежда, че няма да потънат. На Халката приписват магическа сила да дарява здраве и живот. Легенда разказва, че забранената любов на девойка и момък станала възможна, когато двамата се хванали за ръце и едновременно преминали през отвора на пръстена.

Фолклорът предупреждава и за друго опасно поверие - ако сам човек премине през пръстена от север на юг и не се върне обратно,магия ще промени пола или образа му.

До скално образувание "Халката" а се стига сравнително лесно - за около половин час пеша от долната спирка на лифта. Пътеката се вие в плавно изкачване през рехавата гора край потока. След около 20мин. пътеката прави завой надясно, пресича реката и се изкачва към Халката.

Скално образувание "Халката" от скоро е част от 100-те Национални туристически обекта. Всеки, който иска да получи печат от "Халката", може да го направи на долната лифтена станция.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 1

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Концерт-спектакълът "Бай Рок" с Филип Аврамов и група Джинджифил - на 26 Септември, в Крепост Туида
Валидност на ваучера:
26 Септември 2021 (Неделя)
Към офертата
Албена Михова в комедията "Интервю за работа" на 6 Октомври
1 бр. 3 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
6 Октомври 2021 (Сряда)
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още