При скалното стадо
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 26.11.2018 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

При скалното стадо

Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
1171 бр.
Рейтинг:
0.0
Дата на добавяне:
26.11.2018г.
Увод от автора:
На 9 километра от град Сливен се намира язовир Асеновец, който снабдява с питейна вода града. Съвсем близо до него е и скалното стадо. Това са мистериозни животински глави издялани във варовиков камък.
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Планина За двойки За деца За компания За сам човек За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Паметник "Трите Беленки" - Сливен
От автора:
Паметник "Трите Беленки" се намира в кв. "Комлука", по пътя за село Бяла и прохода "Вратник". Това е символ на независимия дух на сливенските работнички. По онова време са експлоатирали детския и женския труд по 16, дори 18 часа на ден.В началото на 1898г за пръв път се организират работници с различни професии на териториален принцип - тъкачи, обущари и шивачи от Сливен, като образуват общо работническо дружество "Съзнание" с цел защита и взаимно подпомагане на работниците. Първата голяма обща стачка на българския фабричен пролетариат избухва през 1896 г. в Сливен. Тя е в знак на протест срещу системното намаляване на работните заплати в текстилните фабрики. Започва на 10 май в едно предприятие, а от 25 май прераства в Обща стачка на текстилните работници в града. Участват над 700 работници, но не постигат целите си, поради липса на създадени профсъюзни организации.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
дъжд и сняг 7°C
5 дневна прогноза
днес -1° / 8° 03 фев 0° / 4° 04 фев 0° / 4° 05 фев -5° / 0° 06 фев -6° / 0°
От потребителите:
2 Язовир "Асеновец"
От автора:
Разположен е в долината на Асеновска река на 9 км. от град Сливен, в началото на тесен скалист пролом, след смесване на Асеновска река и Магарешка река. Теренът в района на хидровъзела има планински характер с много стръмни брегове. В створа на стената скатовете са стръмни, скалисти и на места с почти отвесни откоси. За пълнене на водохранилището е изградена вододовеждаща деривация "Амза дере" за 1160 л/сек, включваща три водохващания на водите на Беленска река над мина "Качулка".
Съвет:
Много красив е преливника на язовира през пролетта. Тогава прилича на голям водопад. А през зимата, преливника е замръзнал и е с най-различни причудливи форми.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
снеговалеж 3°C
5 дневна прогноза
днес -4° / 4° 03 фев -4° / 0° 04 фев -4° / -1° 05 фев -9° / -4° 06 фев -10° / -3°
От потребителите:
3 "Скалното стадо" - Сливен
От автора:
Мистериозната археологическа находка, наречена "Скалното стадо", се състои от животински глави, издялани в скали в близост до Сливен. Повечето от главите наподобяват тези на добитък, но има и барелефи, на които са изобразени диви и водни животни. Всички глави образуват един общ скулптурен полукръг, но не всички фигури са направени в един и същи стил.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
дъжд и сняг 7°C
5 дневна прогноза
днес -1° / 8° 03 фев 0° / 4° 04 фев 0° / 4° 05 фев -5° / 0° 06 фев -6° / 0°
От потребителите:
Рейтинг за "Скалното стадо" - Сливен:
5.0 / 1 оценка

Коментари

Коментирай 1000 символа