Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Параклис "Св. Петка Българска" - Хасково

Хасково
ясно небе 17°C
5 дневна прогноза
днес 8° / 22° 22 сеп 9° / 25° 23 сеп 12° / 26° 24 сеп 14° / 30° 25 сеп 15° / 25°
208м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 29
преглеждания за целия период 739
Дата на публикуване 29.06.2016г.
Параклисът "Св. Петка Българска" е разположен в южната част на Парка в кв. Македонски, източно по улица "Днепър" в град Хасково. Ситуиран в най-високата част на стръмния терен, по оста на главната пешеходна алея на парка, Параклисът, с кръглата си форма и височината на куполното покритие, се вписва естествено и е главен акцент във възприятието на пространството. В подкрепа на този акцент е и камбанарията на юг от параклиса.

Главният вход и олтарната апсида са ориентирани запад-изток според каноните на православната църква. Главният вход е подчертан с арка и сводесто покритие. Има още един вход от север от основната алея в парка. Параклисът "Св. Петка Българска" представлява куполна еднопространствена ротонда с площ 57м2. Главният купол е с диаметър 8,64м. Пресечен е от пръстен с горно странично осветление. Пръстенът завършва с малък купол, който достига височина 9,00м, върху който е поставен православен кръст с височина 2,50м.

Високото осветено куполно покритие и кръглата форма придават на интериора обширност и простор и заедно с иконостасът от резбовано дърво и изографисването създават усещане за необятността на духа.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо